Este posibil ca oamenii de ştiinţă să identifice alte universuri?

Pot afla oamenii dacă există un infinit de universuri paralele? Numai dacă o singură teorie este corectă.

Urmărește
926 afișări
Imaginea articolului Este posibil ca oamenii de ştiinţă să identifice alte universuri?

Microsoft Paint3D

După ce Everything Everywhere All At Once  a obţinut premiul Oscar pentru cel mai bun film al anului 2022, dar şi în urma încasărilor uriaşe obţinute de Avengers Endgame în 2019, oamenii de ştiinţă au devenit tot mai deschişi teoriei multiversului.

Multiversul este o mulţime ipotetică de universuri paralele,  fiecare cu propriile legi fizice şi istorii. Există diferite tipuri de multiversuri propuse de fizicieni şi cosmologi, dar două dintre cele mai cunoscute sunt:

  1. Multiversul bulelor: acesta este bazat pe ideea că au existat mai multe evenimente de tip Big Bang care au creat regiuni separate de spaţiu-timp, numite bule. Aceste bule se pot extinde şi se pot ciocni unele cu altele, generând noi universuri cu diferite proprietăţi. Acest tip de multivers este susţinut de teoria inflaţiei cosmice şi de teoria corzilor. 
  2. Multiversul cuantic: acesta este bazat pe interpretarea multor lumi a mecanicii cuantice, care afirmă că toate rezultatele posibile ale unei măsurători cuantice se realizează în universuri paralele. De exemplu, dacă o persoană aruncă o monedă, există un univers în care iese cap şi unul în care iese pajură. Acest tip de multivers este susţinut de ecuaţiile matematice ale mecanicii cuantice

Autorii articolului de pe Inverse spun că multiversul este o consecinţă a teoriilor fizice actuale, cum ar fi mecanica cuantică şi teoria corzilor, care prezic existenţa a mai multor universuri posibile, fiecare cu propriile legi fizice şi istorii.  

Provocarea principală cu multiversul este observabilitatea sa.

Fizicienii spun că pentru multiversul cuantic, răspunsul este nu, deoarece diferitele universuri nu comunică între ele.

Dar pentru multiversul cosmologic, răspunsul este da, pentru că ar putea exista semne ale coliziunilor dintre diferite universuri în radiaţia cosmică de fond, care este lumina rămasă de la Big Bang. Aceste semne ar putea fi detectate de observatorul spaţial LiteBIRD care va fi lansat în 2028. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici