- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (26.07.2011, 12:28)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eşti destul de curajos să îţi faci testul care îţi spune cât timp mai ai de trăit?
Un nou test de sânge, care ar putea deveni la fel de comun ca determinarea nivelului de colesterol, poate anunţa o persoană cât de mult mai are de trăit.
Urmărește
9397 afișări
Eşti destul de curajos să îţi faci testul care îţi spune cât timp mai ai de trăit? (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Testul măsoară dimensiunea telomerilor - capetele cromozomilor - care reprezintă unul dintre cei mai precişi indicatori ai ratei de îmbătrânire, scrie dailymail.co.uk.
Cromozomii sunt structurile care înmagazinează întreg materialul genetic din celulele umane. Telomerii reprezintă structurile de protecţie de la capătul fiecărui cromozom, iar cu cât aceştia sunt mai lungi, cu atât şansele la o viaţă lungă sunt mai mari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Telomerii protejează ADN-ul împotriva uzurii şi rupturii. Din momentul în care suntem concepuţi, aceştia încep să se scurteze. Începând cu vârsta mijlocie, telomerii sunt atât de scurţi încât nu mai pot proteja ADN-ul. Acesta este motivul pentru care pielea începe să se lase, iar sistemul imunitar devine fragil. Există şi riscul apariţiei diabetului sau a bolilor de inimă.
Centrul care realizează acest test se numeşte Life Length şi are sediul în Madrid. Unul dintre fondatorii companiei este medicul Maria Blasco, directorul Centrului Naţional de Cercetare a Cancerului din Spania.
Medicul pretinde că metoda folosită este extrem de precisă şi poate determina procentul telomerilor scurţi din organismul unui om, care sunt periculoşi pentru sănătate.
Taxa de testare este de 500 de euro, la care se adaugă costul transportului sângelui către laboratorul din Spania. Până în prezent, Life Lenght a funcţionat la scară mică: doar 500 de persoane se află în baza de date a laboratorului, însă popularitatea acestuia creşte, astfel încât o persoană care vrea să îşi facă testul va trebui să aştepte până la toamnă.
De regulă, la o persoană cu vârsta între 41 şi 50 de ani aproximativ 23% dintre telomeri sunt scurţi.
Ce avantaje au persoanele care îşi cunosc lungimea telomerilor?
Medicul Maria Blasco spune că există dovezi conform cărora 10% dintre oamenii cu cei mai scurţi telomeri au un risc mult mai mare de a dezvolta anumite boli, cum ar fi afecţiuni ale inimii sau Alzheimer.
Medicul afirmă că este posibilă creşterea lungimii telomerilor sau încetinirea procesului de micşorare a acestora.
"Numeroase studii arată că anumite obiceiuri sunt benefice pentru încetinirea procesului de micşorare a telomerilor: exerciţiile fizice sau alimentaţia bogată în Omega 3 sunt unele dintre ele", spune Maria Blasco.
Sfatul medicului pentru persoanele preocupate de lungimea telomerilor este să facă exerciţii fizce, să mănânce multe fructe şi legume, să renunţe la fumat şi să consume mai puţin alcool.
Stephen Matlin, directorul executiv al companiei care face testele, vede un potenţial uriaş pentru acest gen de analize.
"Credem că aceste analize au potenţialul de a deveni un test standard pe care o persoană îl face la un consult medical regulat. Exact aşa cum se măsoară tensiunea şi nivelul de colesterol, vom putea măsura dimensiunea telomerilor", spune Matlin.
Stephen Matlin speră ca în viitor să apară un medicament care va permite creşterea în lungime a telomerilor.
Niciun test nu poate determina însă exact momentul morţii unei persoane. Chiar dacă lungimea telomerilor sugerează o viaţă lungă, se pot întâmpla accidente care pot provoca moartea.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe