- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (22.03.2013, 15:41)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Evenimentele care au dus la SUPREMAŢIA DINOZAURILOR. Condiţiile de atunci, asemănătoare cu cele din zilele noastre
Noile analize de datare a unor roci au confirmat faptul că uriaşele erupţii vulcanice din urmă cu 200 milioane de ani au provocat dispariţia subită a jumătate dintre speciile de pe Terra, facilitând astfel dezvoltarea şi dominaţia dinozaurilor.
Urmărește
686 afișări
Evenimentele care au dus la SUPREMAŢIA DINOZAURILOR. Condiţiile de atunci, asemănătoare cu cele din zilele noastre
Într-un studiu publicat joi, oamenii de ştiinţă afirmă că această extincţie masivă de la sfârşitul triasicului s-a produs în urmă cu 201.564.000 de ani, exact în momentul erupţiei unei serii de vulcani, care a bulversat climatul terestru, eliminând în atmosferă uriaşe cantităţi de dioxid de carbon (CO2).
Acea extincţie a deschis calea către progresul dinozaurilor, care au dominat planeta timp de 135 milioane de ani, înainte să dispară la rândul lor, în urmă cu circa 65 milioane de ani - o dispariţie atribuită prăbuşirii pe Terra a unui asteroid de mari dimensiuni, care a bulversat la rândul său climatul terestru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Estimările precedente lăsau o marjă de 1 milion - 3 milioane de ani între momentul producerii acelor erupţii vulcanice şi marea extincţie de la sfârşitul triasicului. Noua datare a restrâns marja la 20.000 de ani, un interval de timp aproape insesizabil pe scara istoriei geologice a Terrei.Cauza exstincţiei speciilor din urmă cu 200 mil. ani
Straturile de sedimente corespunzătoare perioadei de dinaintea erupţiilor conţin fosile din triasic. În schimb, fosilele lipsesc din straturile ce datează de după acele erupţii vulcanice, afirmă autorii acestui studiu publicat în revista americană Science.
Potrivit autorilor studiului, acea perioadă ar putea oferi o paralelă istorică cu actuala încălzire rapidă a planetei provocată de emisiile de CO2, care ar putea fi fatală speciilor mai vulnerabile, incapabile să se adapteze cu rapiditate.
"Într-un anumit fel, extincţia de la sfârşitul triasicului prezintă similarităţi cu ceea ce trăim noi astăzi", afirmă Terrence Blackburn de la Carnegie Institution, unul dintre autorii studiului.
"Analiza geologică a acelei perioade ar putea oferi informaţii despre impactul avut de dublarea, în scurt timp, a cantităţii de CO2 din atmosferă asupra temperaturilor de pe Glob şi a acidificării oceanelor, ca şi consecinţele asupra ecosistemului", a adăugat el.
Erupţiile vulcanice din acea perioadă s-au produs într-un interval de 600.000 de ani, pe parcursul căruia au existat patru vârfuri de intensitate şi în timpul căruia aproximativ 10,4 milioane de kilometri cubi de lavă au fost eliminaţi din interiorul planetei.
Cercetătorii au analizat eşantioane de bazalt - o rocă vulcanică - din Noua Scoţie (Canada), Maroc şi New York (Statele Unite).
În epoca în care s-au produs acele erupţii vulcanice uriaşe, pe Terra exista un singur supercontinent, Pangeea.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe