Evenimentele stresante pot duce la apariţia sindromului inimii frânte. Ce modificări apar în organism

  • Oamenii de ştiinţă au identificat de ce oamenii mor uneori din cauza sindromului inimii frânte după evenimente stresate, precum decesul unei persoane dragi, despărţirea etc.
  • În urma studiilor efectuate s-a descoperit că evenimentele stresante din viaţă cresc nivelul a două molecule din celulele inimii, care joacă un rol crucial în dezvoltarea cardiomiopatiei takotsubo sau „sindromului inimii frânte”.
  • Progresul realizat de Imperial College din Londra deschide calea către noi opţiuni de tratament care ar putea preveni decesele viitoare.
Urmărește
3539 afișări
Imaginea articolului Evenimentele stresante pot duce la apariţia sindromului inimii frânte. Ce modificări apar în organism

Evenimentele stresante pot duce la apariţia sindromului inimii frânte. Ce modificări apar în organism

Sindromul apare atunci când muşchiul inimii devine brusc slăbit şi ventriculul stâng al inimii îşi schimbă forma. Oamenii de ştiinţă au fost uimiţi de declanşatorii biologici ai sindromului Takotsubo, pe care l-au legat de microARN -16 şi -26a care reglează modul în care genele sunt decodificate şi activate în perioadele stresante, potrivit Daily Mail.

Aceste molecule sunt legate de depresie, anxietate şi stres, sugerând că suferinţa pe termen lung, urmată de un şoc dramatic, ar putea declanşa sindromul. Studiul a fost publicat în revista Cardiovascular Research.

Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unui atac de cord şi includ dureri în piept, respiraţie greoaie, care pot duce în cele din urmă la oprirea inimii.

Afecţiunea, care a fost identificată pentru prima dată în Japonia în 1990, afectează aproximativ 2.500 de persoane în Marea Britanie în fiecare an, în principal femeile aflate în post-menopauză.

Profesorul principal Sian Harding, de la Imperial College din Londra, a spus: „Sindromul Takotsubo este o afecţiune gravă, dar până acum modul în care apare a rămas un mister. Nu înţelegem de ce unii oameni răspund în acest fel la un şoc emoţional brusc, în timp ce mulţi nu. Acest studiu confirmă faptul că stresul anterior şi microARN-urile asociate acestuia pot predispune o persoană la dezvoltarea sindromului Takotsubo în situaţii de stres viitoare. Stresul vine sub multe forme şi avem nevoie de cercetări suplimentare pentru a înţelege aceste procese cronice de stres”.

Profesorul Metin Avkiran, director medical asociat la British Heart Foundation, a declarat: „Sindromul Takotsubo este o problemă cardiacă bruscă şi potenţial catastrofală, dar cunoştinţele noastre despre cauzele sale rămân limitate. Ca atare, este vital să aflăm mai multe despre această afecţiune neglijată şi să dezvoltăm noi modalităţi de prevenire şi tratare a acesteia. Această cercetare nu este doar un pas crucial către o mai bună înţelegere a acestei boli misterioase, dar ar putea oferi şi noi modalităţi de identificare şi tratare a celor cu risc de Takotsubo. Acum avem nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina dacă medicamentele care blochează aceste microARN-uri ar putea fi cheia pentru evitarea sindromului inimii frânte”.

În prezent, nu există tratamente care să prevină apariţia repetată a sindromului inimii frânte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici