- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (20.10.2014, 12:46)
- Bogdan Enache
Evenimentul care are loc la 1 milion de ani: Cometa Siding Spring a trecut pe lângă Marte. Sondele spaţiale funcţionează fără probleme
Cometa Siding Spring a trecut duminică, la ora 21.27 (ora României), la o distanţă de 135.895 kilometri de Marte, cu o viteză de 56 de kilometri pe secundă, niciuna dintre sondele spaţiale ce studiază planeta roşie nefiind afectată de particulele lăsate în urmă de "hoinarul" cosmic.
Urmărește
283 afișări
Cometa Siding Spring a trecut pe lângă Marte; sondele spaţiale funcţionează fără probleme (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Întâlnirea dintre Siding Spring şi Marte este o premieră, următoarea întoarcere a cometei în Sistemul Solar având loc peste un alt milion de ani, dacă obiectul cosmic va supravieţui călătoriei prin spaţiu.
Duminică seară, la ora 18.27 GMT (21.27 ora României), cometa s-a apropiat la exact 135.895 de kilometri de Marte, o treime din distanţa dintre Terra şi Lună, a anunţat Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pe contul său de pe platforma online Twitter.
NASA prevăzuse apropierea maximă la aceeaşi oră, dar la o distanţă de 139.500 de kilometri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Nucleul cometei Siding Spring, cunoscută în mediul ştiinţific sub indicativul C/2013 A1, are circa 1,6 kilometri în diametru, dar este la fel de solid ca o minge de talc şi călătoreşte prin spaţiu cu o viteză de 202.000 de kilometri de oră, ceea ce înseamnă 56 de kilometri pe secundă. Specialiştii anunţaseră deja că există probabilităţi extrem de mici ca planeta roşie să fie lovită.
Astronomii au fost foarte curioşi însă în a studia orbita cometei. Astfel, instrumentele electronice ale sondelor şi roboţilor marţieni au fost îndreptate spre cometă, pentru a culege cât mai multe date şi imagini.
Roboţii Curiosity şi Opportunity, aflaţi pe suprafaţa lui Marte, vor trimite spre Terra, în zilele, săptămânile şi lunile următoare, imaginile obţinute de camerele îndreptate spre cerul marţian pentru a observa întâlnirea extrem de rară cu cometa.
NASA şi-a poziţionat sondele spaţiale de pe orbita planetei roşii la adăpost de întâlnirea cu cometa. Pentru a nu fi deterioraţi de materia care se desprinde din nucleul cometei, sateliţii ştiinţifici s-au aflat în spatele planetei.
Chiar dacă sondele Mars Reconnaissance Orbiter, Mars Odyssey şi Maven au fost repoziţionate pentru a evita ciocnirea cu particulele desprinse din nucleul cometei, astronomii speră să obţină informaţii preţioase în urma acestui eveniment spaţial. Potrivit NASA, niciuna dintre sonde nu a fost afectată de trecerea cometei.
Maven a trimis informaţii potrivit cărora este în stare de funcţionare perfectă, după ce a petrecut circa trei ore încercând să evite o coliziune posibilă cu particulele de praf, care au o viteză foarte mare, desprinse din cometă, şi care ar fi putut avaria satelitul, a anunţat Agenţia spaţială americană.
"Suntem fericiţi că satelitul a supravieţuit şi suntem încântaţi că ne-am putut ameliora observaţiile privind modul în care cometa influenţează planeta Marte, dar în acelaşi timp suntem nerăbdători să ne reluam studiile primare (pentru care au fost trimise sondele în jurul lui Marte, n.r.)", a declarat cercetătorul principal al proiectului Maven, Bruce Jakosky.
"Mars Odyssey lucrează din greu acum pentru a observa cometa Siding Spring, la cea mai mică distanţă posibilă, înainte de apariţia cozii de praf", a scris NASA pe Twitter.
Cometa Siding Spring a fost descoperită de Robert McNaught cu ajutorul observatorului australian de la Siding Spring, în ianuarie 2013.
Obiectul spaţial s-ar fi format acum mai multe milioane de ani în Norul lui Oort, o regiune localizată la graniţa Sistemului Solar, care este practic un rezervor de comete "ce nu s-au schimbat deloc de la naşterea Sistemului Solar", a explicat agenţia spaţială americană.
Carey Lisse, astrofizician în cadrul laboratorului de fizică aplicată de la Universitatea Johns Hopkins, a spus că savanţii sunt interesaţi de comete din mai multe motive.
"Este uimitor că aceste obiecte există încă după 4,5 miliarde de ani, iar principalul motiv este acela că au evoluat foarte, foarte departe de Soare şi că sunt îngheţate", a explicat Lisse.
Siding Spring este de talia unui munte mai mic, dar consistenţa sa este cel mai probabil prăfoasă sau ca a unei bezele care se topeşte în gură, potrivit cercetătoarei. Cel mai probabil este alcătuită din gheţuri foarte volatile (metan, monoxid de carbon), care se topesc foarte uşor. Potrivit lui Lisse, cometa nu a fost supusă niciodată unor temperaturi ridicate.
Cometa C/2013 A1 a călătorit mai bine de un milion de ani înainte de a se întâlni pentru prima dată cu Marte şi nu va mai reveni în Sistemul Solar decât după un alt milion de ani, când va efectua o nouă rotaţie în jurul Soarelui.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe