Evoluţia cancerului mamar în stadiu avansat ar putea fi întârziată. Un nou medicament a avut rezultate încurajatoare în teste clinice

Un tratament experimental care poate întârzia evoluţia cancerului mamar în stadiu avansat a avut rezultate încurajatoare în urma unor teste clinice, se arată într-un studiu publicat în Statele Unite ale Americii.

Urmărește
899 afișări
Imaginea articolului Evoluţia cancerului mamar în stadiu avansat ar putea fi întârziată. Un nou medicament a avut rezultate încurajatoare în teste clinice

Evoluţia cancerului mamar în stadiu avansat ar putea fi întârziată. Un nou medicament a avut rezultate încurajatoare în teste clinice (Imagine: Shutterstock)

Acest nou agent, denumit palbociclib, administrat în combinaţie cu alt medicament anticancer deja existent pe piaţă, Femara (letrozol), a oprit evoluţia tumorii pentru 20 de luni, în medie, faţă de 10 luni în grupul-martor de paciente tratate doar cu Femara, potrivit rezultatelor acestui test clinic - efectuat pe 165 de paciente - care au fost prezentate duminică la conferinţa Asociaţiei americane pentru cercetarea cancerului, care a avut loc în San Diego, California.

"Aceste date arată potenţialul palbociclibului de a reprezenta un progres major în tratarea femeilor care suferă de acest tip de cancer agresiv", a spus într-un comunicat Mace Rothenberg, responsabil cu cercetarea clinică la Pfizer.

Tratamentul vizează acele forme de cancer a căror evoluţie este stimulată de hormonii feminini (estrogen şi progesteron). Acest nou tratament ţinteşte anumite proteine ale organismului, denumite CDK 4 şi 6, şi ar putea ajuta aproximativ 80% dintre femei care suferă de cancer la sân hormonosensibil.

Aceste proteine (kinaze ciclindependente) contribuie la diviziunea celulelor canceroase şi "hrănesc" tumoarea.

Speranţa generală de viaţă crescut, în medie, cu 4,2 luni (cu 12%), pacientele tratate cu palbociclib trăind, în medie, cu 37,5 luni mai mult, comparativ cu pacientele din grupul-martor, a căror speranţă de viaţă era de 33,3 luni.

Compania Pfizer speră că, pe baza rezultatelor acestui test clinic, va obţine avizul Agenţiei americane a alimentelor şi medicamentelor (Food and Drug Administration, FDA) pentru a putea comercializa cât mai repede acest medicament.

În prezent, palbociclibul formează obiectul unor teste pentru tratarea altor forme de cancer în stadiu avansat, cum ar fi sarcomul, care afectează ţesutul conjunctiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici