Excesul de fructe poate fi o cauză a apariţiei obezităţii

Excesul de fructe poate fi o cauză a apariţiei obezităţii, cei care încearcă să consume cât mai multe fructe, considerând că se hrănesc sănătos, fiind apoi surprinşi de kilogramele acumulate, potrivit specialiştilor britanici citaţi de cotidianul Daily Mail.

Urmărește
783 afișări
Imaginea articolului Excesul de fructe poate fi o cauză a apariţiei obezităţii

Excesul de fructe poate fi o cauză a apariţiei obezităţii

Cei mai mulţi oameni cred că fructele nu pot fi decât benefice pentru sănătate, aşa că unii fac chiar un efort pentru a îşi spori consumul de fructe, având mereu un măr în geantă şi optând pentru salată de fructe la desert.

Dar se pare că unii oameni chiar mănâncă prea multe fructe, ceea ce le provoacă probleme de sănătate, precum obezitate şi degradare a dinţilor.

Fructele au un conţinut bogat de vitamine, fibre şi antioxidanţi, care protejează organismul de boli, recomandarea fiind de a consuma cinci porţii de fructe şi legume proaspete pe zi - trei de legume şi două de fructe.

Însă, în funcţie de fructele alese, aportul de zahăr (fructoză) poate fi mai mare decât se credea. De exemplu, o caisă are 0,45 grame de fructoză, o prună - 1,6 g, o smochină proaspătă - 2 g, un kiwi - 3 g, o portocală - 3,6 g, cinci căpşuni - 4 g (o linguriţă de zahăr), o banană - 5,5 g, un mango mic - 6 g, un grapefruit - 7 g, un măr Golden - 11 g şi un ciorchine de struguri de 500 de grame - 39 g (aproape 8 linguriţe de zahăr).

Totodată, fructele conţin şi ele calorii ca orice alte alimente, iar caloriile din fructe pot provoca îngrăşarea în aceeaşi măsură ca cele din ciocolată, spune doctorul Carel Le Roux, consultant pe probleme de metabolism la Imperial College London.

Persoanele care au o greutate normală pot depăşi doza de fructe recomandată zilnic, dar cei care sunt supraponderali, au colesterolul mare sau suferă de diabet pot avea probleme din cauza consumului excesiv de fructe.

"Fiecare consumă anumite alimente în exces. Dar oamenii care mănâncă fructe în exces sunt adesea atenţi la siluetă. Am văzut pacienţi care nu îşi puteau explica obezitatea, pentru că ei mâncau sănătos, iar apoi a reieşit că mâncau prea multe fructe sau beau sucuri de fructe toată ziua, având un aport de 300 de calorii în câteva minute", spune Le Roux.

Medicul mai precizează că, în aceste cazuri, nu este vorba de lipsa autocontrolului, ci de faptul că zahărul din fructe - fructoza - nu creează senzaţia de saţietate, aşa cum face zahărul obişnuit.

Creşterea greutăţii corporale nu este singura problemă provocată de prea multă fructoză. Aceasta poate, de asemenea, creşte nivelul trigliceridelor (un tip de grăsime din sânge), ceea ce poate cauza boli de inimă.

Nu în ultimul rând, zahărul din fructe atacă dinţii, ca şi acidul din citrice. Spălatul pe dinţi imediat după consumarea unui pahar cu suc de portocale duce la pierderea unor mici cantităţi de smalţ, deoarece acesta este înmuiat de acid şi nu se întăreşte la loc decât după 30 de minute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici