Exerciţiile fizice contribuie la îmbunătăţirea memoriei

Două noi experimente - unul care implică oameni, iar celălalt animale - sugerează că exerciţiile fizice făcute cu regularitate pot îmbunătăţi substanţial memoria, spun specialiştii americani de la Salk Institute for Biological Studies din California, citaţi de iht.com.

Urmărește
1188 afișări
Imaginea articolului Exerciţiile fizice contribuie la îmbunătăţirea memoriei

Exerciţiile fizice contribuie la îmbunătăţirea memoriei (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Aceştia mai susţin şi că diferitele tipuri de exerciţii fizice pot afecta creierul în mod diferit, însă important este că aceste exerciţii contribuie la îmbunătăţirea memoriei mai ales la acele grupuri care se confruntă cu riscul declinului cognitiv, informează iht.com.

Prima descoperire în acest sens a fost făcută în anii '90, de către cercetătorii de la Salk Institute for Biological Studies din California. În cadrul cercetărilor de laborator, şoarecii implicaţi în studiu au fost supuşi unor exerciţii fizice, la finalul acestora constatându-se că, în cazul acelora care nu au alergat, zona creierului care controlează memoria suferise un declin. În schimb, în cazul animalelor care au alergat, s-a constat o îmbunătăţire a memoriei.

Începând cu acea descoperire, oamenii de ştiinţă şi-au concentrat eforturile pentru a înţelege exact cum, la nivel molecular, exerciţiile fizice pot îmbunătăţi memoria, dar şi modul în care toate tipurile de exerciţii fizice, printre care şi acelea care ajută la pierderea în greutate, sunt benefice pentru memorie.

Astfel, un alt studiu, mai recent, publicat în The Journal of Aging Research şi realizat de oamenii de ştiinţă de la University of British Columbia, a implicat participarea a câteva zeci de femei cu vârste cuprinse între 70 şi 80 de ani şi care fuseseră diagnosticate cu forme medii de afecţiuni cognitive manifestate prin scăderea capacităţii de memorare şi a celei de gândire mai mult decât este permis pentru aceste vârste.

De altfel, afecţiunile cognitive de nivel mediu sunt considerate drept principalul factor de risc pentru formele avansate de demenţă. Astfel, persoanele de vârsta a treia care se confruntă cu aceste probleme cognitive ajung ca, în timp, să dezvolte maladia Alzheimer.

Recent, acelaşi grup de cercetători a descoperit că, în urma exerciţiilor fizice pentru scăderea în greutate, femeile în vârstă, cu afecţiuni cognitive medii, îşi îmbunătăţeau memoria sau capacitatea de a-şi aminti situaţii în diferite contexte - de exemplu, numele unei persoane care le-a fost prezentată la un moment dat în trecut şi contextul în care s-au cunoscut.

Pentru a aprofunda studiul şi a analiza diferitele tipuri de memorie, precum şi nivelul de solicitare fizică, cercetătorii au supravegheat, timp de şase luni, mai mulţi voluntari femei, dintre care o parte făceau exerciţii fizice pentru pierderea în greutate, de două ori pe săptămână. Alte femei parcurgeau zilnic, pe jos, diferite distanţe, iar unele dintre acestea făceau exerciţii uşoare pentru menţinerea tonusului.

La începutul şi la finalul celor şase luni, femeile au completat o serie de teste concepute pentru a le determina memoria verbală şi spaţială. Memoria verbală este, printre altele, capacitatea de a ne aminti cuvinte, iar memoria spaţială implică rememorarea locurilor ocupate de unele obiecte în spaţiu. Ambele se deteriorează odată cu vârsta şi sunt mult mai afectate în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni cognitive medii.

La finalul celor şase luni de studiu, specialiştii au constatat că femeile care au făcut parte din grupul care a efectuat exerciţii uşoare, de tonifiere, au obţinut cel mai slab rezultat la testele cognitive, comparativ cu acelea de la începutul experimentului.

În schimb, femeile care au făcut exerciţii fizice pentru slăbit sau au mers pe jos au obţinut rezultate bune la finalul celor şase luni de experiment.

Se pare că diferitele tipuri de exerciţii fizice "acţionează în mod diferit asupra nivelului cognitiv al unei persoane", în sensul că activează diferite proteine din corp şi creier, spune Teresa Liu-Ambrose, profesor asociat la Centrul pentru Cercetarea Creierului de la University of British Columbia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici