- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (05.02.2011, 11:02)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Exerciţiile fizice moderate îmbunătăţesc memoria persoanelor de peste 55 de ani
Exerciţiile fizice de intensitate moderată care sunt practicate în mod regulat, precum mersul pe jos, îmbunătăţesc memoria persoanelor în vârstă de peste 55 de ani şi împiedică fenomenul de deteriorare a capacităţilor mintale, asociat procesului de îmbătrânire.
Urmărește
180 afișări
Exerciţiile fizice moderate îmbunătăţesc memoria persoanelor de peste 55 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acesta este primul studiu realizat pe adulţi în vârstă de peste 55 de ani, cu o bună stare de sănătate, care prezentau semne normale de atrofiere a hipocampusului, o regiune a creierului ce joacă un rol major pentru memorie, au precizat cercetătorii de la Universitatea Pittsburgh din statul Pennsylvania, Universitatea Illinois, şi Universitatea Rice din statul Texas, autorii acestui studiu.
Studiul a fost publicat în revista americană Proceedings of the National Academy of Sciences. Studiile precedente au relevat faptul că această zonă cerebrală se micşorează în mod natural pe parcursul vieţii adulte, afectând memoria şi contribuind la creşterea riscului de apariţie a demenţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
La acest studiu au participat 120 de persoane cu vârstele cuprinse în intervalul 55 de ani - 80 de ani, sedentare şi care nu sufereau de demenţă. Jumătate dintre voluntari au fost incluşi într-un program ce includea mersul pe jos, cu o viteză moderată, timp de 40 de minute pe zi, trei zile pe săptămână. Ceilalţi voluntari au practicat doar câteva exerciţii uşoare.
Un test IRM (imagistică prin rezonanţă magnetică) al creierelor lor a fost efectuat înainte de începerea studiului, apoi după şase luni şi din nou, la sfârşitul studiului, după 12 luni.
Savanţii americani au constatat că voluntarii care au practicat mersul pe jos au beneficiat de o creştere a hipocampusului stâng şi drept cu 2,12%, respectiv 1,97%, după un an.
În schimb, voluntarii din grupul ţintă au suferit o scădere cu 1,4% respectiv 1,43% a celor două regiuni cerebrale, acest fenomen fiind considerat normal, pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă.
În opinia cercetătorilor, exerciţiile fizice contribuie la creşterea concentraţiei în organism a unei proteine ce aparţine dintr-o familie de factori neurotrofici esenţiali pentru supravieţuire şi pentru regenerarea neuronilor - etapă vitală pentru formarea unor noi capacităţi de memorare.
O creştere în volum a hipocampusului este asociată cu o creştere a concentraţiei din sânge a acestei proteine.
Studiul a fost finanţat de National Institute of Aging din Statele Unite ale Americii.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe