Exerciţiile fizice regulate pot întârzia apariţia maladiei Alzheimer

Exerciţiile fizice efectuate regulat, precum mersul pe jos, contribuie la îmbunătăţirea memoriei persoanelor cu vârste peste 50 de ani care suferă de o diminuare uşoară a capacităţilor lor mintale, potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association.

Urmărește
47 afișări
Imaginea articolului Exerciţiile fizice regulate pot întârzia apariţia maladiei Alzheimer

Exerciţiile fizice regulate pot întârzia apariţia maladiei Alzheimer (Imagine: Mediafax Foto)

"Acest studiu clinic este, se pare, primul care demonstrează că exerciţiile fizice ajută la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive în cazul persoanelor de vârsta a treia care înregistrează o scădere a funcţiilor cerebrale", a indicat profesorul Nicola Lautenschlager, de la Universitatea din Melbourne (Australia), principalul autor al acestei lucrări.

La studiu au participat 138 de adulţi cu vârste peste 50 de ani, ce prezentau un risc crescut de demenţă şi aveau probleme de memorie, fenomen care precede, în general, maladia Alzheimer.

O parte dintre participanţii la studiu au fost supuşi unui program care îi încuraja să facă exerciţii fizice la domiciliu, timp de 24 de săptămâni. Obiectivul cercetătorilor a fost să încurajeze voluntarii să facă săptămânal cel puţin 150 de minute de exerciţii fizice de intensitate medie, activitatea fiind împărţită în şedinţe de câte 50 de minute. Cercetătorii au recomandat mai ales mersul pe jos.

Totuşi, participanţii au efectuat săptămânal, în medie, 142 de minute de exerciţii fizice.

Funcţiile cognitive ale tuturor subiecţilor au fost măsurate pe parcursul a 18 luni, pe baza ADAS (Alzheimer's Disease Assessment Scale), o scară de referinţă elaborată în 1984 care este foarte utilizată în cercetare şi studii farmacologice.

Studiul a demonstrat că binefacerile exerciţiilor fizice s-au menţinut timp de cel puţin un an după încheierea studiului. Persoanele care au participat la studiul de 24 de săptămâni au înregistrat o îmbunătăţire a capacităţilor mintale cu, în medie, 0,69 puncte pe scara ADAS în raport cu grupul sedentar.

Chiar dacă diferenţa este modestă, este, totuşi, importantă, având în vedere că nivelul de efort fizic a fost relativ scăzut, au subliniat autorii studiului.

"Spre deosebire de medicamente, care s-au dovedit ineficace împotriva deficienţei cognitive benigne după o perioadă de 36 de luni, activitatea fizică nu numai că a permis o îmbunătţire uşoară în acest domeniu, dar a avut şi efecte pozitive în ceea ce priveşte calitatea vieţii şi a funcţiilor cardiovasculare", au spus cercetătorii.

În timp ce populaţia mondială îmbătrâneşte, numărul persoanelor atinse de Alzheimer va creşte, de la 26,6 milioane, în prezent, la 106,2 milioane până în 2.050.

"Dacă apariţia maladiei este întârziată cu 12 luni, vom înregistra cu 9,2 milioane de cazuri mai puţin în lume", având în vedere speranţa de viaţă, au fost de părere cercetătorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici