- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (03.09.2008, 11:14)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Exerciţiile fizice regulate pot întârzia apariţia maladiei Alzheimer
Exerciţiile fizice efectuate regulat, precum mersul pe jos, contribuie la îmbunătăţirea memoriei persoanelor cu vârste peste 50 de ani care suferă de o diminuare uşoară a capacităţilor lor mintale, potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association.
Urmărește
47 afișări
Exerciţiile fizice regulate pot întârzia apariţia maladiei Alzheimer (Imagine: Mediafax Foto)
"Acest studiu clinic este, se pare, primul care demonstrează că exerciţiile fizice ajută la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive în cazul persoanelor de vârsta a treia care înregistrează o scădere a funcţiilor cerebrale", a indicat profesorul Nicola Lautenschlager, de la Universitatea din Melbourne (Australia), principalul autor al acestei lucrări.
La studiu au participat 138 de adulţi cu vârste peste 50 de ani, ce prezentau un risc crescut de demenţă şi aveau probleme de memorie, fenomen care precede, în general, maladia Alzheimer.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
O parte dintre participanţii la studiu au fost supuşi unui program care îi încuraja să facă exerciţii fizice la domiciliu, timp de 24 de săptămâni. Obiectivul cercetătorilor a fost să încurajeze voluntarii să facă săptămânal cel puţin 150 de minute de exerciţii fizice de intensitate medie, activitatea fiind împărţită în şedinţe de câte 50 de minute. Cercetătorii au recomandat mai ales mersul pe jos.
Totuşi, participanţii au efectuat săptămânal, în medie, 142 de minute de exerciţii fizice.
Funcţiile cognitive ale tuturor subiecţilor au fost măsurate pe parcursul a 18 luni, pe baza ADAS (Alzheimer's Disease Assessment Scale), o scară de referinţă elaborată în 1984 care este foarte utilizată în cercetare şi studii farmacologice.
Studiul a demonstrat că binefacerile exerciţiilor fizice s-au menţinut timp de cel puţin un an după încheierea studiului. Persoanele care au participat la studiul de 24 de săptămâni au înregistrat o îmbunătăţire a capacităţilor mintale cu, în medie, 0,69 puncte pe scara ADAS în raport cu grupul sedentar.
Chiar dacă diferenţa este modestă, este, totuşi, importantă, având în vedere că nivelul de efort fizic a fost relativ scăzut, au subliniat autorii studiului.
"Spre deosebire de medicamente, care s-au dovedit ineficace împotriva deficienţei cognitive benigne după o perioadă de 36 de luni, activitatea fizică nu numai că a permis o îmbunătţire uşoară în acest domeniu, dar a avut şi efecte pozitive în ceea ce priveşte calitatea vieţii şi a funcţiilor cardiovasculare", au spus cercetătorii.
În timp ce populaţia mondială îmbătrâneşte, numărul persoanelor atinse de Alzheimer va creşte, de la 26,6 milioane, în prezent, la 106,2 milioane până în 2.050.
"Dacă apariţia maladiei este întârziată cu 12 luni, vom înregistra cu 9,2 milioane de cazuri mai puţin în lume", având în vedere speranţa de viaţă, au fost de părere cercetătorii.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36