Există apă pe Marte? NASA a publicat imagini care ar putea dovedi acest lucru - VIDEO

Specialiştii de la NASA au anunţat că au descoperit pentru prima dată urme ce ar putea dovedi prezenţa apei în stare lichidă pe Marte, o descoperire ce oferă noi perspective pentru explorarea planetei roşii şi pentru organizarea unor expediţii cu echipaj uman pe aceasta.

Urmărește
2005 afișări
Imaginea articolului Există apă pe Marte? NASA a publicat imagini care ar putea dovedi acest lucru - VIDEO

Există apă pe Marte? NASA a publicat imagini care ar putea dovedi acest lucru

Precedentele studii au relevat existenţa unor gheţari pe Marte, însă nu au demonstrat prezenţa apei în stare lichidă.

Descoperirea a fost făcută în timpul anotimpurilor calde de pe Marte (primăvară şi vară), de sonda americană MRO, care gravitează în jurul planetei roşii din anul 2006.

"Am descoperit o serie de elemente (...) care sugerează prezenţa apei în stare lichidă pe Marte", a declarat Michael Meyer, directorul programelor de explorare a planetei Marte, cu ocazia unei conferinţe de presă difuzate de postul de televiziune al Agenţiei spaţiale americane.

NASA a făcut publice imaginile surprinse de sonda MRO, ce arată un fel de "scurgeri" de culori întunecate în craterul New Newton, situat într-o regiune sudică a planetei.

Aceste fluide ţâşnesc în timpul verii, curg de-a lungul pantelor craterului într-un peisaj deşertic, apoi par că se infiltrează în scoarţă atunci când temperaturile încep să scadă, pentru a urca la suprafaţă odată cu venirea primăverii următoare.

"Cea mai bună explicaţie pe care o avem pentru moment este că aici este vorba de o scurgere de apă salmastră, deşi acest studiu nu ne-a adus încă dovada formală", a declarat profesorul Alfred McEwen, membru al Laboratorului lunar şi planetar din cadrul Universităţii Arizona, autorul unui studiu despre această descoperire, publicat în revista Science.

"În acest stadiu, acest lucru rămâne încă un mister, dar eu cred că vom putea să răspundem la această întrebare continuând să facem noi observaţii şi experimente", a adăugat el.

De fapt, NASA nu este încă în măsură să afirme că urmele descoperite pe Marte reprezintă cu certitudine apă în stare lichidă.

Dacă dovezile sunt plauzibile, ele rămân într-adevăr unele "de circumstanţă" şi "nu au deocamdată o confirmare directă" furnizată de alte instrumente de observare a planetei Marte, a explicat McEwen.

Însă, "dacă se compară cu ceea ce se petrece pe Terra, este dificil să ne imaginăm că ar putea fi vorba de altceva decât fluide care curg de-a lungul unei pante", a declarat Richard Zurek, un savant de la NASA. "Ne întrebăm dacă acesta este fenomenul care se petrece pe Marte şi, dacă aşa stau lucrurile, de ce doar în acele locuri în mod particular?", a spus acesta.

Indiferent de natura acestor scurgeri, există puţine şanse să fie vorba de un râu. NASA tinde să creadă că este vorba mai degrabă de un flux ce se află sub scoarţă, aşa cum sugerează culoarea, întunecată, surprinsă în acele fotografii.

În total, sonda a numărat "mii" de scurgeri pe parcursul ultimilor trei ani, în şapte locuri diferite de pe Marte, a subliniat profesorul McEwan, precizând că alte 20 de locuri ar putea înregistra acelaşi fenomen.

Descoperirea apei în stare lichidă s-ar putea dovedi a fi de o importanţă strategică pentru înţelegerea unei presupuse vieţi trecute şi pentru a pregăti viitoare misiuni de explorare a planetei Marte cu echipaj uman la bord, în măsura în care apa este una dintre condiţiile indispensabile vieţii, în forma care se cunoaşte.

Atmosfera lui Marte este compusă în proporţie de 95% din dioxid de carbon (CO2) şi doar 2,7% din azot. Acest gaz formează 78% din atmosfera terestră.

Pentru a încerca să afle dacă planeta roşie a adăpostit forme de viaţă în trecut, NASA va trimite, anul viitor, în craterul Gale, modulul Curiosity, un mic vehicul de explorare, înzestrat cu un mic laborator. Curiosity a costat 2,5 miliarde de dolari.

Imaginile scurgerilor descoperite de NASA pot fi consultate pe site-ul Agenţiei spaţiale americane (http://www.nasa.gov/).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici