- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- TOKYO, (08.03.2013, 13:53)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXPERIMENT UNIC: Serii de şoareci identici, obţinuţi prin clonare, de 26 de ori la rând
Oamenii de ştiinţă japonezi au obţinut prin clonare şoareci identici, de 26 ori la rând, pornind de fiecare dată de la ultimul exemplar clonat, într-un experiment considerat unic în lume, potrivit coordonatorului acestui studiu.
Urmărește
1064 afișări
EXPERIMENT UNIC: Serii de şoareci identici, obţinuţi prin clonare, de 26 de ori la rând (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Savanţii japonezi, coordonaţi de Teruhiko Wakayama de la Centrul Riken pentru biologia dezvoltării, au obţinut în total 598 de şoareci identici în cadrul acestui experiment care a început în urmă cu şapte ani.
"Este de departe cel mai important proiect de clonare a unui mamifer", a declarat Teruhiko Wakayama. "Aplicând descoperirile noastre, reproducerea în masă a animalelor de valoare va deveni posibilă chiar după moartea exemplarului de origine", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Cercetătorul nipon a evocat posibilitatea de a clona o vacă de lapte cu performanţe deosebite sau un animal de crescătorie a cărui carne este deosebit de gustoasă, cu scopul de a obţine exemplare cu calităţi similare.
Teruhiko Wakayama susţine că a ridicat rata de reuşită a unui sistem de clonare deja existent şi a crescut numărul posibil de reproduceri consecutive.
Această tehnică de bază, denumită "transfer nuclear de celule somatice", constă în prelevarea nucleului din celula animalului care urmează să fie clonat, introducerea nucleului în ovocitul fără nucleu provenind de la un exemplar din aceeaşi specie, transplantat apoi în uterul unei mame purtătoare, care va da naştere unei clone.
Savanţii niponi au prelevat apoi nucleul unei celule din corpul acelei clone pentru a crea, prin aceeaşi metodă, o clonă "de a doua generaţie", continuând procedeul de 26 de ori.
Pentru a putea să folosească aceeaşi metodă de multe ori, cercetătorii au folosit un agent chimic (denumit "inhibitor histon deacetilază") şi au utilizat un anumit număr de alte invenţii tehnice, a explicat Teruhiko Wakayama.
În cele din urmă, şoarecii clonaţi creaţi de echipa sa au prezentat caracteristici biologice normale, au trăit la fel de mult ca şoarecii normali şi au prezentat capacităţi reproductive obişnuite.
Savanţii niponi au constatat totuşi câteva anomalii la clone, precum o placentă mai mare, însă aceste caracteristici nu au compromis speranţa de viaţă a şoarecilor clonaţi şi nu s-au agravat pe măsură ce lanţul de clonare avansa de la o generaţie la alta.
"Vom continua acest experiment până la capăt. Vreau să merg până în punctul în care voi putea spune că vom putea să continuăm lanţul de clonare la infinit", a spus savantul nipon.
Studiul cercetătorilor japonezi a fost publicat în revista americană Cell Stem Cell.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36