- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (06.03.2023, 10:58)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Experţii avertizează: Viitoarele terapii genetice ridică serioase probleme etice
- Următoarea generaţie de terapii genetice avansate ridică probleme medicale şi etice profunde care trebuie rezolvate pentru a se asigura că tehnologia care va schimba regulile jocului este benefică pentru pacienţi şi societate, a avertizat un grup de experţi de renume mondial.
- Medicamentele bazate pe instrumente puternice de editare a genelor vor începe să transforme tratamentul tulburărilor de sânge, al afecţiunilor care afectează inima, ochii şi muşchii şi, potenţial, chiar şi al bolilor neurodegenerative înainte de sfârşitul deceniului, însă costul lor va face ca acestea să fie inaccesibile pentru mulţi pacienţi.
- Cercetătorii spun că vor urma probabil testele de editare a genelor pe embrioni şi, deşi procedura are aplicaţii clinice limitate, unii se tem că clinicile de fertilitate ar putea adopta tehnologia şi oferi servicii de editare a genelor care să alimenteze "un nou tip de tehnoeugenie".
Urmărește
3319 afișări
Experţii avertizează: Viitoarele terapii genetice ridică serioase probleme etice
Vorbind înaintea celui de-al treilea Summit internaţional privind editarea genomului uman, care începe luni la Institutul Francis Crick din Londra, profesorul Jennifer Doudna, care a împărţit premiul Nobel pentru chimie din 2020 pentru editarea genelor, a declarat: „Vom vedea cu siguranţă terapii genomice pentru boli de inimă, boli neurodegenerative, afecţiuni oculare şi altele, şi, posibil, şi unele terapii preventive".
Dar ea a avertizat: „Unul dintre cele mai mari şi mai realiste riscuri este că persoanele care ar putea beneficia cel mai mult de ele nu vor putea să le acceseze sau să şi le permită”.
Profesorul Françoise Baylis, filosof la Universitatea Dalhousie din Canada, a declarat că costul noilor terapii va fi prohibitiv pentru o mare parte a populaţiei globale, situaţie care ar putea "ameninţa grav" aspiraţia ca toţi oamenii să se nască egali, potrivit The Guardian.
Experţii, care variază de la geneticieni şi cercetători în domeniul sănătăţii publice la bioeticieni şi filosofi, se aşteaptă ca un val de terapii de editare a genelor să ajungă în clinici în următorii cinci ani sau cam aşa ceva. Acestea vor corecta mutaţiile care cauzează boli în ţesuturile şi organele pacienţilor şi vor deveni din ce în ce mai sofisticate, pe măsură ce cercetătorii vor descoperi cum să facă mai multe modificări deodată şi să ajungă în zone dificile, cum ar fi părţile creierului afectate de boli neurodegenerative. Autorităţile de reglementare din SUA, Europa şi Regatul Unit ar putea aproba prima terapie de editare a genomului în cursul acestui an, un tratament pentru boala celulelor secerătoare, o tulburare de coagulare a sângelui.
Aceeaşi tehnologie deschide calea pentru terapii care să îmbunătăţească oamenii sănătoşi, pentru a-i face mai rapizi, mai inteligenţi, mai puternici sau mai rezistenţi la boli, deşi îmbunătăţirea este mai dificilă decât repararea unor gene unice defecte, potrivit profesorului Ewan Birney, co-director al Institutului European de Bioinformatică de lângă Cambridge. „Este mult, mult mai greu de ştiut care sunt modificările care vor "îmbunătăţi" mai degrabă decât "repara"", a spus el.
Principalul obstacol
Cu toate acestea, unii văd acest lucru ca fiind inevitabil. Profesoara Mayana Zatz de la Universitatea din São Paulo, Brazilia, şi fondatoarea Asociaţiei braziliene de distrofie musculară, a declarat că este "absolut împotriva editării genelor pentru îmbunătăţire", dar a adăugat: „Vor exista întotdeauna oameni gata să plătească pentru aceasta în clinicile private şi va fi dificil de oprit". Baylis crede că îmbunătăţirea genetică este "inevitabilă", deoarece mulţi dintre noi sunt "capitalişti crunţi, dornici să îmbrăţişeze biocapitalismul".
Astfel de tratamente ar avea ca scop prevenirea bolilor ereditare devastatoare, inclusiv a celor care sunt fatale în primii ani de viaţă. Dar geneticienii subliniază că există aproape întotdeauna alternative, cum ar fi screeningul genetic al embrionilor FIV, adopţia sau donarea de ovule sau spermă. Un motiv de prudenţă este că aşa-numita editare a liniei germinale în embrioni modifică ADN-ul din sperma sau ovulele adultului rezultat, ceea ce înseamnă că orice modificare - inclusiv erorile - este transmisă generaţiilor viitoare. O alternativă la care se lucrează în prezent realizează editarea genetică pe fetuşi în uter.
La milioane de dolari pentru o injecţie, editarea genetică este astăzi prohibitiv de costisitoare. Dar, dacă costurile scad substanţial în următoarele decenii, există riscul ca clinicile de fertilizare in vitro să înceapă să ofere servicii, indiferent dacă beneficiile sunt dovedite sau nu. Viitorii părinţi s-ar putea simţi obligaţi să o folosească pentru a oferi copilului lor "cea mai bună viaţă", a declarat Baylis, alimentând un "nou tip de tehnoeugenie". Birney speculează că clinicile ar putea oferi pachete combinate de FIV, screening de embrioni şi editare genetică, dar a avertizat că acest lucru ar fi "greşit orientat". „Este important ca ţările să stabilească cum să reglementeze acest lucru înainte de a deveni o perspectivă mai credibilă", a spus el.
În ciuda progreselor, profesorul Alta Charo, bioetician la Universitatea din Wisconsin-Madison, suspectează că majoritatea oamenilor vor continua să aibă copii în mod tradiţional. „Cel mai mare risc pe care îl văd în acest moment este că discuţiile în jurul editării liniei germinale vor continua să prezinte astfel de viziuni distopice ca fiind realiste", a spus ea. „FIV este inconfortabilă, incomodă şi costisitoare. Nu-i văd pe oameni renunţând la concepţia prin intermediul mijloacelor mai plăcute ale actului sexual, cu excepţia cazului în care există o nevoie reală”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36