Explozia unei stele în 2007, primul exemplu al unui tip extrem de violent de supernove

Spectaculoasa explozie a unei stele, observată în aprilie 2007, marchează descoperirea unui nou tip, extrem de violent, de supernove, care antrenează distrugerea totată a stelei, potrivit unui studiu publicat, miercuri, în revista ştiinţifică britanică Nature.

Urmărește
40 afișări
Imaginea articolului Explozia unei stele în 2007, primul exemplu al unui tip extrem de violent de supernove

Explozia unei stele în 2007, primul exemplu al unui tip extrem de violent de supernove (Imagine:www.sciencedaily.com)

Stelele cu neutroni sau găurile negre se nasc din exploziile unor stele muribunde având o masă de până la 100 de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru, iar nucleele lor masive conţin doar atomi de fier.

Această supernovă (SN) dintr-un tip special, excepţional de strălucitoare, nu putea avea alt destin, deoarece masa ei iniţială era de cel puţin 140 de ori mai mare decât cea a Soarelui din sistemul nostru solar, iar nucleu ei a devenit "leagănul" atomilor de oxigen.

Potrivit modelelor calculate de astrofizicieni, supernova antrenează distrugerea totală a nucleului stelei din care s-a format. Atunci când temperatura nucleului depăşeşte un miliard de grade Celsius, energia fotonilor (particule luminoase) este atât de mare încât aceştia se transformă în perechi de electroni-pozitroni (pozitronul este particula de antimaterie corespunzătoare electronului).

Supernova SN 2007bi, observată în aprilie 2007, este primul exemplu cunoscut din acest tip de supernova, intitulat "PISN" ("Supernova cu instabilitate a perechilor" - n.r.), potrivit echipei de cercetători, coordonaţi de Avishay Gal-Yam de la Weizmann Institute of Science (Israel).

Extrema luminozitate a exploziei le-a permis specialiştilor să estimeze că nucleul stelei avea o masă de cel puţin 100 de ori mai mare decât cea a Soarelui, iar acest lucru înseamnă că steaua în sine era de cel puţin 200 de ori mai mare decât Soarele nostru.

În timpul exploziei sale, supernova SN 2007bi a aruncat în spaţiul interstelar o cantitate de siliciu corespunzând a 22 de ori masa Soarelui şi o cantitate de nichel radioactiv egală cu de trei ori masa Soarelui, îmbogăţind astfel galaxia din care face parte cu o cantitate enormă de metale, care vor servi viitoarelor generaţii de stele şi la apariţia viitoarelor planete.

Potrivit modelelor actuale, supernova SN 2007bi a fost observată într-o galaxie săracă în metale.

Cu excepţia hidrogenului şi a heliului, toate elementele chimice existente au fost "fabricate" în aceste stele, iar specialiştii din domeniu obişnuiesc să spună că "suntem făcuţi din praf de stele".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici