Fabricile de aspirat dioxid de carbon sunt promiţătoare

O nouă modalitate de a aspira dioxidul de carbon din aer şi de a-l depozita în mare a fost schiţată de oamenii de ştiinţă. Autorii spun că această abordare nouă captează CO2 din atmosferă de până la trei ori mai eficient decât metodele actuale.

Urmărește
1310 afișări
Imaginea articolului Fabricile de aspirat dioxid de carbon sunt promiţătoare

Dioxidul de carbon care provoacă încălzirea globală poate fi transformat în bicarbonat de sodiu şi depozitat în siguranţă şi ieftin în apa de mare. Noua metodă ar putea accelera implementarea tehnologiei de îndepărtare a carbonului din atmosferă, spun experţii. 

În timp ce lumea s-a străduit să limiteze şi să reducă emisiile de dioxid de carbon în ultimele decenii, mai multe companii s-au concentrat în schimb pe dezvoltarea tehnologiei de eliminare a CO2 din atmosferă.

Climeworks a înfiinţat cea mai mare fabrică de captare directă a aerului din lume în Islanda La o fabrică din Islanda, dioxidul de carbon captat este injectat adânc în subteran, unde este transformat permanent în piatră. 

Compania a început recent să vândă un serviciu certificat de îndepărtare a carbonului către clienţi mari, inclusiv Microsoft, Spotify şi Stripe.

Cu toate acestea, o mare problemă pentru majoritatea abordărilor actuale de captare directă a aerului este costul. CO2, deşi un agent de încălzire puternic, este relativ diluat în atmosferă la aproximativ 400 de părţi per milion (ppm) în aer.

Deci sunt necesare maşinării mari care necesită cantităţi mari de energie.  Aşadar, o nouă abordare care utilizează răşini  şi alte substanţe chimice promite o eficienţă mult mai mare şi costuri mai mici, spun oamenii de ştiinţă implicaţi în proiect. 

Noul material hibrid absorbant a fost capabil să absoarbă de trei ori mai mult CO2 decât substanţele existente.

Având în vedere pragurile de temperatură ale acordului climatic de la Paris ameninţate de creşterea emisiilor, oamenii de ştiinţă iau în consideră captarea directă a dioxidului de carbon din aer, pe lângă reducerile masive de carbon (reducerea sau interzicerea producţiei de maşini care să funcţioneze cu benzină, producţia de carne animală, în special cea de vită, reducerea producţiei de haine şi accesorii de piele, limitarea producţiei de mobilă din lemn şi interzicerea defrişărilor)  este cea mai bună modalitate de a evita schimbările climatice ce ar putea fi catastrofale până la mijlocul secolului 21. 

„A devenit şi mai important acum că suntem cu siguranţă în situaţia în care trebuie să ne luăm carbonul înapoi cu care am contaminat mediul înconjurător”, a spus profesorul Klaus Lackner, un pionier în domeniul eliminării CO2, potrivit BBC

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici