Factorii genetici şi fumatul pasiv, vinovaţi de apariţia astmului în copilărie

Cercetătorii francezi au descoperit o legătură strânsă între factorii genetici care predispun la apariţia astmului în copilărie şi expunerea la fumul de ţigară, conform unui studiu publicat în New England Journal of Medicine.

Urmărește
124 afișări
Imaginea articolului Factorii genetici şi fumatul pasiv, vinovaţi de apariţia astmului în copilărie

Factorii genetici şi fumatul pasiv, vinovaţi de apariţia astmului în copilărie

Studiul a fost efectuat de cercetătorii de la Institutul Naţional al Sănătăţii şi al Cercetărilor Medicale (INSERM), de la Fundaţia Jean Dausset şi de la Centrul Naţional al Genotipologiei (CEA) pe un eşantion de 372 de familii franceze.

Din totalul celor 1.511 subiecţi, 651 sufereau de astm.

Cercetătorii francezi au analizat 36 de variaţii genetice, fenomen care poartă numele de polimorfism, situate într-o zonă a cromozomului 17, numită "17q21".

Ei au confirmat legătura existentă între aceste variaţii genetice şi astm. De asemenea, specialiştii au precizat că asocierea este specifică astmului care apare în primii ani ai copilăriei, în jurul vârstei de 4 ani sau chiar mai devreme.

Totodată, cercetătorii au evidenţiat şi legătura existentă între aceşti factori genetici şi expunerea la fumul de ţigară.

Oamenii de ştiinţă au precizat că riscul de apariţie a astmului precoce în condiţiile existenţei acestor factori genetici este 1,7 ori mai mare.

În condiţiile în care copiii sunt expuşi şi fumului de ţigară, riscul poate fi de până la de 2,9 ori mai mare.

Conform cercetătorilor, aceste rezultate pot contribui la ameliorarea "strategiilor de prevenire" a astmului şi la dezvoltarea unor noi metode de tratament.

La nivel mondial, peste 300 de milioane de persoane suferă de astm, iar 40% dintre ele sunt copii, potrivit Inserm, CEA şi Fundaţiei Jean Dausset.

În Franţa, astmul afectează 3,5 milioane de persoane şi provoacă, anual, aproximativ 2.000 de decese.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici