Faraonul Tutankhamon, născut dintr-o relaţie incestuoasă

Faraonul egiptean Tutankhamon s-a născut dintr-o căsătorie incestuoasă, au declarat oamenii de ştiinţă, miercuri, explicând astfel motivele pentru care acesta era şchiop şi suferea din cauza mai multor diformităţi de natură fizică.

Urmărește
3432 afișări
Imaginea articolului Faraonul Tutankhamon, născut dintr-o relaţie incestuoasă

Faraonul Tutankhamon, născut dintr-o relaţie incestuoasă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Testele efectuate pe mumia faraonului, descoperită în 1922, în Valea Regilor, au relevat faptul că părinţii lui Tutankhamon erau fraţi, acesta având doar bunici pe linie paternă.

Căsătoriile incestuoase erau frecvente în rândul nobilimii egiptene, a declarat egiptologul Zahi Hawass: "Un rege putea să se căsătorească cu sora lui şi cu fiica lui, deoarece el era un zeu, precum Iris şi Osiris, însă acest privilegiu era acordat doar regilor şi reginelor".

Au existat numeroase speculaţii referitoare la viaţa şi cauzele morţii faraonului Tutankhamon, decedat în jurul anului 1321 înaintea erei noastre, la vârsta de 19 ani.

Oamenii de ştiinţă au prezentat cu ocazia unei conferinţe de presă mai multe detalii despre testele ADN şi tomografiile făcute pe Tutankhamon şi alte 15 mumii, între anii 2007 şi 2009. Marţi, cercetătorii au anunţat că tânărul faraon avea o fisură palatină şi a murit din cauza malariei şi a unei maladii osoase.

Cercetătorii l-au identificat pe Akhenaton, faraonul "eretic", care a introdus monoteismul în vechiul Egipt, drept tatăl lui Tutankhamon.

După ce s-a căsătorit mai întâi cu Nefertiti, renumită pentru frumuseţea ei, care i-a dăruit şase fiice, însă niciun fiu, şi cu prinţesa Kiya, care i-a dăruit şi ea o fiică, Akhenaton s-a căsătorit cu una dintre surorile sale şi un moştenitor de sex masculin s-a născut din această legătură incestuoasă.

Hawass a declarat că va fi nevoie de alte câteva luni de teste pentru a releva noi detalii despre identitatea mamei faraonului Tutankhamon. Cunoscută sub codul KV35YL - sau într-o manieră mai romantică drept "Tânăra doamnă" -, această mumie a fost descoperită în 1898.

"Nu-i cunoaştem numele, dar cel mai important este faptul că ea este o fiică a lui Amenhotep al III-lea şi a reginei Tiyi, părinţii lui Akhenaton şi bunicii lui Tutankhamon", a declarat Zahi Hawass. Mama lui Tutankhamon este deci, totodată, mătuşa lui, una dintre surorile tatălui său.

Oamenii de ştiinţă au identificat-o cu această ocazie şi pe Ankhsenamun, soţia lui Tutankhamon. Rămăşiţele pământeşti a doi fetuşi au fost descoperite în mormântul lui Tutankhamon, identificaţi drept copiii acestuia.

Descrierile faraonului Akhenaton, cu un fizic bizar şi trăsături efeminate, s-ar datora, în opinia egiptologilor, credinţei din epocă potrivit cărora zeul reprezentat pe Pământ de faraon era androgin. "Artiştii au folosit un poem scris de Akhenaton către zeu, în care acesta spunea: «eşti şi bărbat... eşti şi femeie», drept model pentru a descrie fertilitatea şi sursa vieţii", a explicat Hawass.

El a respins speculaţiile potrivit cărora Tutankhamon şi tatăl său ar fi suferit de sindromul Marfan, o maladie care provoacă creşterea sânilor la bărbaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici