Fâşiile de gaz cosmic ar putea proveni în urma boom-urilor sonice din galaxie

Cu ajutorul Observatorului spaţial Herschel s-a descoperit faptul că norii dintre stele conţin o reţea încurcată de fâşii de gaz cosmic. Curios esta faptul că fâşiile de gaz au aproximativ aceeaşi lăţime, sugerând faptul că pot fi rezultatul unor boom-uri sonice produse în galaxia noastră, Calea Lactee.

Urmărește
98 afișări
Imaginea articolului Fâşiile de gaz cosmic ar putea proveni în urma boom-urilor sonice din galaxie

Fâşiile de gaz cosmic ar putea proveni în urma boom-urilor sonice din galaxie (Imagine: NASA)

Fâşiile de gaz cosmic sunt imense, întinzându-se pe o distanţă de zeci de ani lumină în spaţiu. Cu ajutorul lui Herschel s-a observat că stelele noi se găsesc adesea în cele mai aglomerate părţi ale acestora. O reţea de fâşii fotografiată de Observator conţine un grup de aproximativ 100 de stele "noi născute", potrivit NASA.

Aceste fâşii din norii interstelari au fost observate şi de alţi sateliţi pe infraroşu, dar nu s-au văzut niciodată suficient de clar pentru a putea fi măsurate. Datorită imaginilor luate de Observatorul Herschel s-a putut constata că, indiferent de lungimea sau densitatea unei fâşii, lăţimea acesteia este întotdeauna aproximativ aceeaşi.

Cercetătorii din echipa Observatorului Herschel sunt de părere că boom-ul sonic de la explozia stelelor călătoreşte printre nori de materie cosmică, pierd din energie şi se disipă, lăsând în urmă aceste fâşii de materie cosmică.

Herschel este o misiune a Agenţiei Spaţiale Europene, cu instrumente ştiinţifice oferite de consorţii şi institute europene şi cu o importantă participare din partea NASA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici