- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (30.07.2009, 18:00)
Fauna marină ar putea influenţa evoluţia climei planetei
Fauna marină ar putea să influenţeze semnificativ circulaţia apelor oceanice, care este un factor determinant pentru evoluţia climei planetei, potrivit unui studiu publicat în revista britanică Nature.
Urmărește
639 afișări
Fauna marină ar putea influenţa evoluţia climei planetei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Circulaţia apelor oceanice se află la originea schimburilor termice uriaşe dintre regiunile polare şi cele tropicale şi dintre apele de suprafaţă - calde şi limpezi - şi cele de adâncime - reci şi întunecate.
În secolul al XX-lea, oamenii de ştiinţă considerau că această circulaţie a apelor oceanice este determinată doar de curenţii oceanici, de vânturi şi de forţele gravitaţionale exercitate în special de Lună asupra mareelor.
Ideea, populară de altfel în secolul al XIX-lea, potrivit căreia peştii ar influenţa curenţii oceanici, este pe cale de a fi modificată în prezent, cu ajutorul a doi cercetători de la California Institute of Technology din Pasadena (Statele Unite ale Americii).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
În anii '60, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că uşoarele turbulenţe create de peşti şi de plancton se propagă cu rapiditate în apă. În schimb, cei doi cercetători americani au demonstrat, folosind o mai veche ipoteză formulată de Charles Darwin, că animalele marine, în funcţie de morfologia lor, antrenează mişcarea apelor oceanice cu ajutorul vâscozităţii.
Pentru a verifica această ipoteză, cercetătorii au pus la punct un sistem laser pentru a monitoriza mişcarea apei, turnând o substanţă colorată după trecerea meduzelor într-un lac sărat din insula Palau din Oceanul Pacific.
Ei au putut astfel să constate că o "cantitate uimitor de mare" de apă rece era adusă la suprafaţă în urma meduzelor care urcau de pe fundul lacului, a explicat William Dewar, un cercetător de la Universitatea de stat din Florida.
Oamenii de ştiinţă americani consideră că impactul experimentul lor la scară planetară poate fi calculat pe baza datelor referitoare la forma animalelor marine, la populaţiile lor şi la direcţiile de deplasare.
Deşi cei doi autori americani nu s-au aventurat în calcule foarte complexe, ei consideră, totuşi, că, dacă efectele testului lor vor fi semnificative la scară planetară, atunci "fundamentele ştiinţelor despre clima planetei vor fi date peste cap".
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe