Fecundarea in vitro, asociată cu un risc crescut de naştere a unor bebeluşi morţi

Femeile care recurg la fecundarea in vitro (FIV) sunt de patru ori mai expuse în faţa riscului de a naşte bebeluşi morţi, comparativ cu femeile care suferă un avort spontan sau care au recurs la alte tratamente împotriva infertilităţii.

Urmărește
163 afișări
Imaginea articolului Fecundarea in vitro, asociată cu un risc crescut de naştere a unor bebeluşi morţi

Fecundarea in vitro, asociată cu un risc crescut de naştere a unor bebeluşi morţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorii danezi ai acestui studiu, publicat, miercuri, în revista editată de European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE), au subliniat faptul că riscul real de a naşte un bebeluş mort rămâne totuşi destul de mic în rândul cuplurilor care au apelat la FIV.

O echipă de cercetători coordonată de Kirsten Wisborg, de la Universitatea din Aarhus (Danemarca), a analizat datele provenind de la 20.166 de bebeluşi (naşteri simple după o primă sarcină) născuţi între anii 1989 şi 2006.

Aproximativ 82% dintre ei au fost concepuţi într-un interval de 12 luni, cuplurile fiind considerate fertile în acea perioadă, iar 10% dintre aceşti bebeluşi au fost concepuţi după mai mult un an de încercări, corespunzând definiţiei "subfertilităţii".

Pentru 4% dintre ei, părinţii au recurs la FIV sau la FIV cu injectarea unui singur spermatozoid în ovocit (ICSI). Pentru restul de 4% dintre bebeluşi, părinţii lor au apelat la un alt tip de tratament de fertilitate, precum stimularea ovariană sau chirurgie.

Riscul ca un bebeluş să se nască mort a fost de 16,2 la mie după FIV/ICSI, de 2,3 la mie după un alt tratament împotriva infertilităţii şi de 3,7 la mie, respectiv 5,4 la mie pentru cuplurile fertile şi subfertile.

După luarea în considerare a celorlalţi factori, precum vârsta mamei şi consumul de tutun, alcool şi cafea, Kirsten Wisborg a ajuns la concluzia că riscul de a naşte un bebeluş mort în cazul femeilor care au apelat la tehnicile FIV şi ICSI este de patru ori mai mare.

Aceste rezultate au fost însă contestate de cercetătorii suedezi, care au relevat faptul că nu au descoperit o legătură între FIV şi riscul de naştere a unor bebeluşi morţi, în urma unui studiu efectuat pe un eşantion de 31.850 de bebeluşi născuţi în Suedia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici