- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (17.11.2010, 15:55)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Femeile de vârstă mijlocie care beau zilnic două pahare cu vin, mai sănătoase la bătrâneţe
Femeile de vârstă mijlocie care consumă zilnic două pahare cu vin vor fi mai sănătoase la bătrâneţe, comparativ cu femeile care beau un pahar cu alcool o dată sau de două ori pe săptămână, potrivit unui studiu american recent, informează dailymail.co.uk.
Urmărește
592 afișări
Femeile de vârstă mijlocie care beau zilnic două pahare cu vin, mai sănătoase la bătrâneţe (Imagine: Mediafax Foto)
În opinia autorilor acestui studiu, consum moderat de alcool conduce la o "bătrâneţe plină de succes" şi reduce considerabil riscul de producere a atacurilor cerebrale.
În opinia aceloraşi autori americani, îngrijorările referitoare la efectele negative ale consumului moderat de alcool au fost exagerate. În mod concret, consumul moderat de alcool de-a lungul vieţii prezintă anumite beneficii importante pentru sănătate.
Deşi un pahar sau două cu vin, consumate zilnic, au fost asociate de mulţi ani de cercetători cu o stare mai bună de sănătate a inimii, în special la bărbaţi, impactul general pe care consumul moderat de alcool îl are asupra sănătăţii tuturor oamenilor a fost rareori studiat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Două studii americane, realizate de cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital şi de la Harvard University din Boston au folosit seturi diferite de date medicale, provenind din celebrul Nurses' Health Study, un studiu medical de amploare, care a debutat în 1976 şi a fost realizat pe un eşantion de peste 200.000 de femei.
Frecvenţa consumului de alcool în cazul a peste 14.000 de femei care au trăit cel puţin până la vârsta de 70 de ani a fost studiată cu ajutorul unui chestionar, completat de aceste voluntare americane atunci când se aflau la o vârstă mijlocie. Medicii americani au dorit astfel să identifice acei factori care contribuie la o "supravieţuire de succes".
Medicul Qi Sun de la Universitatea Harvard, coordonatorul unuia dintre cele două studii, a descoperit faptul că 1.499 dintre aceste femei au ajuns la vârsta de 70 de ani fără a suferi de nicio afecţiune majoră - cancer şi maladii cardiace - şi nu au prezentat tulburări de memorie.
Medicii americani au studiat frecvenţa consumului de alcool în cazul femeilor în vârstă de 58 de ani şi au descoperit că acele femei care beau 1-2 pahare cu vin în fiecare zi beneficiază de o şansă cu 28% mai mare de a se bucura de o "supravieţuire de succes" atunci când ajung la bătrâneţe, comparativ cu femeile care nu consumă alcool.
Analiza cercetătorilor de la Universitatea Harvard a fost realizată pe baza răspunsurilor oferite de femeile care consumă alcool cu moderaţie - nu mai mult de 45 de mililitri pe zi.
Specialiştii britanici le recomandă femeilor să nu depăşească două-trei unităţi de alcool pe zi, iar bărbaţilor să nu depăşească trei-patru unităţi de alcool pe zi.
O unitate de alcool este echivalentul unei jumătăţi de halbă cu bere sau cu cidru sau al unui pahar cu alcool servit în mod obişnuit în baruri.
Un pahar mic cu vin de masă conţine 8% alcool la unitate de volum - aproximativ 8 grame de alcool pur - şi este echivalent cu o unitate de alcool.
Însă cele mai multe tipuri de vinuri au un conţinut mai mare de alcool, iar din acest motiv, un pahar de vin roşu poate conţine până la 15 grame de alcool pur. Din acest motiv, pentru a respecta limita de 45 de grame de alcool pur admisă, medicii nu recomandă consumarea a mai mult de trei pahare de vin pe zi.
Cel de-al doilea studiu, realizat pe 73.450 de femei în cadrul Nurses' Health Study, care nu au suferit nici de cancer, nici de maladii cardiace, a analizat riscul de producere a accidentelor cerebrale.
Voluntarele au fost monitorizate în perioada 1984 - 2006, iar informaţiile despre frecvenţa cu care aceste femei consumau alcool au fost actualizate la fiecare patru ani.
În total, medicii au înregistrat producerea a 1.822 de atacuri cerebrale, potrivit concluziilor acestui studiu, ce au fost prezentate în cadrul unei conferinţe organizate de American Heart Association la Chicago.
Femeile care au băut până la un pahar cu vin pe zi au beneficiat de o reducere cu 20% a riscului de atac cerebral, comparativ cu femeile care nu au consumat alcool deloc.
Voluntarele care au consumat în perioada specificată două-trei pahare cu vin pe zi au beneficiat de aceeaşi reducere cu 20% a riscului de atac cerebral. Singura excepţie a reprezentat-o categoria femeilor care au apelat la terapia de substituţie hormonală (Hormone Replacement Therapy/ HRT), care au prezentat un risc de atac cerebral mai mare, comparativ cu femeile care nu au consumat alcool deloc.
Oamenii de ştiinţă nu cunosc cu exactitate motivul pentru care alcoolul produce aceste beneficii pentru sănătate, însă una dintre teoriile lor susţine faptul că alcoolul ajută organismul să metabolizeze glucoza de o manieră mai eficientă şi reduce riscul de producere a cheagurilor sangvine.
Vinul conţine, totodată, o concentraţie ridicată de antioxidanţi denumiţi flavoinoizi, ce prezintă un efect benefic asupra sistemului circulator. În plus, vinul roşu creşte concentraţia de colesterol bun (lipoproteine cu densitate mare/HDL) din sânge.
Din nefericire, însă, 25% dintre britanici consumă cu regularitate alcool în cantităţi asociate cu declaşarea unor maladii cardiovasculare şi mintale. Potrivit specialiştilor, consumul excesiv de alcool cauzează afecţiuni hepatice şi creşte riscul de declanşare a cancerului mamar.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”