Femeile din Romania, testate gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin

Toate femeile din Romania vor fi testate gratuit, cel puţin cinci ani, începând din toamnă, pentru depistarea leziunilor pre-canceroase la colul uterin, printr-un program al Ministerului Sănătăţii, a fost concluzia conferinţei intitulată "Sănătatea femeii - factor de echilibru social".

Urmărește
99 afișări
Imaginea articolului Femeile din Romania, testate gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin

Femeile din Romania, testate gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin

Pacientele vor face un test Babeş-Papanicolau, fie la unii dintre medicii de familie, fie direct la ginecologi. Investigaţiile vizează toate femeile care sunt active sexual.

În prima fază vor fi chemate la medici până la sfârşitul anului câteva mii de femei, cele la care au apărut suspiciuni de boală la evaluarea naţională. Restul femeilor vor fi programate la medicii de familie pentru recoltarea unei probe din colul uterin. Dacă investigaţia va arăta suspiciunea de boală, femeile vor fi trimise mai departe la specialiştii ginecologi şi oncologi.

Pe durata programului, femeile vor face trei citologii Babeş-Papanicolau, iar dacă toate trei ies negativ, atunci femeile sunt excluse din categoria cu risc.

Preşedintele Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie, profesor doctor Gabriel Bănceanu, a anunţat, joi, că testul Babeş-Papanicolau este cea mai uşoară metodă, cea mai puţin costisitoare şi nedureroasă care poate determina riscul de cancer de col uterin.

Programul ar putea dura între trei şi opt ani, în care vor fi realizate trei teste, iar dacă toate vor ieşi bine, femeile vor fi scose din grupa la risc, a mai spus Bănceanu. El a adăugat că programul va începe până la sfârşitul anului, dar că nu se poate face o estimare a numărului de femei cuprinse în program.

Conducerea Ministerul Sănătăţii susţine că spun există bani pentru acest program, dar ar mai trebui stabilite centrele unde vor fi realizate corect aceste teste. Mai mult, toate cabinetele trebuie dotate corespunzator, iar medicii şi asistentele instruiţi să facă recoltarea corect. O altă preocupare a Ministerului Sănătăţii este să fie găsiţi specialişti care să interpreteze corect testele Babeş-Papanicolau.

În opinia unui membru al Comisiei de anatomie patologică a Ministerului Sănătăţii, profesor doctor Maria Sajin, lamele cu probe trebuie citite, iar după 1990 nu mai există decât foarte puţini citologi.

"Sunt foarte puţini specialişti, trebuie reînfiinţată această meserie. Înainte de '90 existau centre de citologie care citeau testele, iar anatomopatologii aveau cuvântul final. Specialitatea citologie nu există în nomenclatorul de meserii. În România sunt 348 de specialişti anatomopatologi care pot da verdicte pe lamele de citologie şi 716 medici de laborator, întrucât la noi nu există laboratoare de citologie", a mai spus medicul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici