- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (09.04.2009, 18:20)
Femeile din Romania, testate gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin
Toate femeile din Romania vor fi testate gratuit, cel puţin cinci ani, începând din toamnă, pentru depistarea leziunilor pre-canceroase la colul uterin, printr-un program al Ministerului Sănătăţii, a fost concluzia conferinţei intitulată "Sănătatea femeii - factor de echilibru social".
Urmărește
99 afișări
Femeile din Romania, testate gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin
Pacientele vor face un test Babeş-Papanicolau, fie la unii dintre medicii de familie, fie direct la ginecologi. Investigaţiile vizează toate femeile care sunt active sexual.
În prima fază vor fi chemate la medici până la sfârşitul anului câteva mii de femei, cele la care au apărut suspiciuni de boală la evaluarea naţională. Restul femeilor vor fi programate la medicii de familie pentru recoltarea unei probe din colul uterin. Dacă investigaţia va arăta suspiciunea de boală, femeile vor fi trimise mai departe la specialiştii ginecologi şi oncologi.
Pe durata programului, femeile vor face trei citologii Babeş-Papanicolau, iar dacă toate trei ies negativ, atunci femeile sunt excluse din categoria cu risc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Preşedintele Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie, profesor doctor Gabriel Bănceanu, a anunţat, joi, că testul Babeş-Papanicolau este cea mai uşoară metodă, cea mai puţin costisitoare şi nedureroasă care poate determina riscul de cancer de col uterin.
Programul ar putea dura între trei şi opt ani, în care vor fi realizate trei teste, iar dacă toate vor ieşi bine, femeile vor fi scose din grupa la risc, a mai spus Bănceanu. El a adăugat că programul va începe până la sfârşitul anului, dar că nu se poate face o estimare a numărului de femei cuprinse în program.
Conducerea Ministerul Sănătăţii susţine că spun există bani pentru acest program, dar ar mai trebui stabilite centrele unde vor fi realizate corect aceste teste. Mai mult, toate cabinetele trebuie dotate corespunzator, iar medicii şi asistentele instruiţi să facă recoltarea corect. O altă preocupare a Ministerului Sănătăţii este să fie găsiţi specialişti care să interpreteze corect testele Babeş-Papanicolau.
În opinia unui membru al Comisiei de anatomie patologică a Ministerului Sănătăţii, profesor doctor Maria Sajin, lamele cu probe trebuie citite, iar după 1990 nu mai există decât foarte puţini citologi.
"Sunt foarte puţini specialişti, trebuie reînfiinţată această meserie. Înainte de '90 existau centre de citologie care citeau testele, iar anatomopatologii aveau cuvântul final. Specialitatea citologie nu există în nomenclatorul de meserii. În România sunt 348 de specialişti anatomopatologi care pot da verdicte pe lamele de citologie şi 716 medici de laborator, întrucât la noi nu există laboratoare de citologie", a mai spus medicul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:36
Îngrijorare globală după ce Trump a blocat ajutoarele externe americane pentru ţările sărace
-
astăzi, 07:35
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Zelenski condamnă presupusul atac rusesc în regiunea Kursk: „Au ucis sirieni în acelaşi mod” / Zelenski: SUA şi UE ar trebui să participe la negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump