- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (26.05.2009, 16:07)
Femeile între 25 şi 64 de ani, testate periodic pentru prevenirea cancerului de col uterin
Programul de screening al cancerului de col uterin constă în prevenţia secundară a maladiei prin testarea periodică, la un interval de trei ani, prin metoda Babeş-Papanicolau, a femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 ani, potrivit unui proiect al MS pentru prevenirea precoce a bolii oncologice.
Urmărește
167 afișări
Femeile între 25 şi 64 de ani, testate periodic pentru prevenirea cancerului de col uterin
Potrivit referatulul de aprobare a proiectului de Ordin privind normele metodologice de organizare şi desfăşurare a screening-ului în cancerul de col uterin, maladia reprezintă a doua cauză de deces a femeilor cu vârste între 15 şi 45 ani la nivelul Uniunii Europene, după cancerul mamar. În fiecare an, la nivel european se înregistrează aproximativ 33.500 de cazuri noi de cancer de col uterin şi 15.000 de decese.
Anual, în România sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei. Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) - European HFA Database, comunicate în iulie 2008, România se situează pe primul loc în Europa atât în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin 29,9 la 100.000 de femei, cât şi a ratei mortalităţii datorate acestui tip de cancer - 12,06 la 100.000 de femei, care este de 2 - 2,7 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor din Europa Centrala şi de Est şi de şase ori mai mare decât media din statele membre ale Uniunii Europene.
Totodată, cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România - după cancerul de sân şi prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile din grupa de vârstă 25 - 44 de ani, constituind o problemă de sănătate publică cu importante costuri sociale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Neoplasmul de col uterin este prototipul bolii oncologice prevenibile, atâta timp cât aproape toate cazurile pot fi depistate în stadiul preinvaziv dacă screening-ul populaţiei feminine este efectuat corect şi complet.
Implementarea unor programe de screening populaţional a condus la scăderea mortalităţii prin această afecţiune cu până la 80 la sută în unele ţări europene, ca de exemplu în Finlanda. În acest context, se impune şi în România măsura de prevenţie a cancerului de col uterin prin implementarea la nivel naţional a unui program de screening, potrivit iniţiatorilor proiectului.
Programul vizează identificarea, mobilizarea şi informarea populaţiei feminine eligibile, efectuarea testelor de depistare precoce, inclusiv retestarea la nevoie, cât şi efectuarea unor teste suplimentare (colposcopie, testare HPV, biopsie) pentru cazuri selecţionate conform metodologiei de program.
Proiectul de ordin pentru aprobarea normelor metodologice privind organizarea şi desfăşurarea screening-ului în cancerul de col uterin, prevede că desfăşurarea activităţilor de screening pentru cancerul de col uterin se realizează în cadrul Programului naţional de depistare precoce activă a afecţiunilor oncologice, ca sub-program multianual finanţat de către Ministerul Sănătăţii şi implementat în colaborare cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii medicale, publici sau privaţi, acreditaţi să participe în programul de screening.
Programul de screening al cancerului de col uterin se adresează populaţiei eligibile formată din femei în vârstă de 25-64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, netestate citologic în ultimii trei ani.
Testarea în cadrul programului organizat de depistare precoce a cancerului de col uterin se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani numai dacă acestea au ultimile trei examene citologice Babeş-Papanicolau normale.
Instituţii şi structuri implicate în programul de screening de cancer de col uterin sunt Comisia Naţională pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (CNP-CC), organizată la nivelul Ministerului Sănătăţii, două Unităţi de Management pentru screeningul cancerului de col uterin (UM-SCC), organizate în cadrul Institutului Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti (Unitatea Coordonatoare de nivel Naţional pe zonele de sud şi est) şi Institutului Oncologic "Prof. Dr. I. Chiricuţă" Cluj-Napoca (Unitatea Coordonatoare de nivel Naţional pe zonele de nord si vest), cât şi 42 Centre Judeţene pentru Managementul screening-ului de cancer de col uterin (CJM), corespunzătoare fiecărui judeţ, în cadrul instituţiilor desemnate de către Ministerul Sănătăţii, coordonate de Unităţile Management.
Astfel, Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" coordonează CJM din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Tulcea, Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman.
Institutul Oncologic "Prof. Dr. I. Chiricuţă" Cluj-Napoca coordonează CJM din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.
De asemenea, programul mai prevede informarea şi instruirea personalului medical implicat în desfăşurarea screening-ului în cancerul de col uterin, dezvoltarea sistemului informaţional unitar de suport pentru urmărirea şi înregistrarea datelor, realizarea şi menţinerea registrului de displazii, cât şi monitorizarea şi evaluarea activităţilor de screening.
Proiectul de act normativ elaborat de Ministerul Sănătăţii (MS) a fost supus, marţi, dezbaterii publice, propunerile de modificare putând fi făcute până în 25 iunie.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe