- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (05.08.2016, 08:17)
- Alin Motogna
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fenomen neobişnuit pe suprafaţa unuia dintre sateliţii lui Jupiter
Atmosfera Io, unul dintre cei mai mari sateliţi naturali ai lui Jupter, îngheaţă şi se dezgheaţă de fiecare dată când obiectul cosmic intră în urma planetei gigantice, fenomenul de răcire extremă durând circa 2 ore, din totalul celor 42 în care Io realizează o orbită completă în jurul lui Jupiter.
Urmărește
1367 afișări
Fenomen neobişnuit pe suprafaţa unuia dintre sateliţii lui Jupiter
Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au reuşit să observe acest proces, relatează Descoperă.
Atmosfera lui Io este compusă, în cea mai mare parte, din dioxid de sulf format în timpul erupţiilor vulcanice de pe Jupiter. Până în momentul de faţă se presupunea că atmosfera lui Io se transformă în gheaţă pe parcursul celor 2 ore în care satelitul se află în umbra planetei, însă nimeni nu a reuşit să demonstreze acest lucru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Recent, o echipă de astronomi coordonată de Constantine C.C. Tsang a folosit un telescop aflat la sol, pentru a observa satelitul natural al lui Jupter. Cu ajutorul acestui dispozitiv, specialiştii au putut emite unde infraroşii, care, odată ajunse în atmosfera lui Io, au fost absorbite de dioxidul de sulf. În acest mod, cercetătorii au putut măsura temperatura de la suprafaţa obiectului cosmic.
S-a demonstrat că, în momentul în care Io se află în spatele lui Jupiter, temperatura de la suprafaţa satelitului scade de la -146 de grade Celsius la -168, făcând ca atmosfera lui Io să îngheţe în proporţie de aproximativ 80%. După cele două ore în care obiectul se află în această stare, dioxidul de sulf din compoziţia atmoseferei se evaporă şi se transformă din nou în gaz.
Citeşte continuarea articolului în Descoperă.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe