- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (18.03.2015, 14:38)
- Bogdan Enache
Video FENOMEN RAR: Aurora boreală, vizibilă miercuri dimineaţă pe cerul Ungariei - FOTO, VIDEO
Aurora boreală, fenomen vizibil de obicei în regiunile nordice, a fost observată miercuri dimineaţa pe cerul Ungariei, potrivit Associated Press care a publicat o fotografie realizată la 26 de kilometri nord de Budapesta, în localitatea Pilisszentkereszt.
Urmărește
7362 afișări
Aurora boreală apare atunci când straturile superioare ale atmosferei terestre sunt lovite de particulele puternic energizate emise în timpul exploziilor solare.
O puternică furtună solară a lovit Terra marţi, contribuind la apariţia spectacolului luminos pe cerul nopţii vizibil în regiuni mult mai îndepărtate de polul nord decât de obicei. În Statele Unite ale Americii, fenomenul a putut fi observat chiar şi în statul Oregon, iar în Europa, pe lângă Marea Britanie şi ţările scandinave, aurora a fost vizibilă şi pe cerul Ungariei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Aurora boreală observată miercuri dimineaţa pe cerul Ungariei
Două explozii de pe suprafaţa Soarelui au trimis duminică înspre Pâmânt cantităţi mari de particule puternic energizate. Cele două explozii s-au contopit în drumul lor spre Terra şi au atins magnetosfera marţi, cu circa 15 ore mai devreme decât prevăzuseră specialiştii şi mult mai puternic decât se aşteptau aceştia, potrivit lui Thomas Berger, director al Centrului de prognoză a vremii spaţiale din Boulder, în statul american Coloradă, informează theguardian.com.
Aurora boreală surprinsă miercuri dimineaţa pe cerul Marii Britanii
Autorităţile americane au emis avertizări privind posibile întreruperi ale furnizării de energie electrice, probleme ale funcţionării sistemelor de poziţionare globală (GPS) si ale sistemelor de comunicaţii, dar Berger a precizat că de această dată nu au avut loc explozii solare care să afecteze funcţionarea în siguranţă a sateliţilor de pe orbita Terrei.
Aurora boreală pe cerul Alaskăi, 15 martie 2015
Furtuna solară a fost catalogată ca fiind de gradul patru, adică severă, potrivit scalei de la 1 la 5 privind efectele geomagnetice, a Administraţiei Naţionale americane pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA).
Aceasta este cea mai puternică furtună solară care a lovit Terra din toamna anului 2013. În urmă cu aproximativ 10 ani, o furtună solară de gradul cinci, considerată extremă, a lovit Pământul.
Experţii în meteorologie spaţială au crezut că furtuna va atinge Terra miercuri dimineaţa, dar aceasta şi-a făcut simţite primele efecte marţi, cu puţin timp înainte de ora 14.00 GMT (16.00 ora României), şi "este cu mult mai puternică decât ne aşteptam", potrivit lui Thomas Berger.
Went to bed early last night?You missed one heck of a lightshow! Pic taken at 10:40pm #Dunedin #astronomy #aurora pic.twitter.com/rmMKgRuXrp
— Ian Griffin (@iangriffin) March 17, 2015
Aurora boreală, de obicei vizibilă în regiunea de dincolo de Cercul Polar de Nord, a putut fi observată şi în regiuni mai sudice, mult mai multe persoane putând să se bucure de spectacolul de pe cer.
Pe lângă regiuni extinse din Statele Unite ale Americii, aurora boreală a putut fi văzută şi în Estonia, mare parte a Rusiei şi nordul Europei, dar şi în Polonia şi Germania.
În emisfera sudică, fenomenul a putut fi văzut în Dunedin, Noua Zeelandă, şi în mai multe regiuni din Australia, inclusiv în oraşele Perth şi Goulburn.
Aurora boreală se produce atunci când particulele puternic energizate emise de Soare interacţionează cu atomii gazelor din atmosferă, producând lumini colorate (roşu, verde, albastru), în funcţie de atomii cu care se ciocnesc (oxigen, azot) şi densitatea acestora în păturile atmosferice afectate de furtuna solară.
Aurora Australis from Perth Metro @Destination_WA @CanonAustralia @WS_Weekly @TheWAWG @tweetperth @WestAustralia pic.twitter.com/Is6yTPusHD
— Jacqui (@JacquiImages) March 17, 2015
Exploziile solare pot provoca puternice furtuni geomagnetice care la rândul lor pot afecta liniile de înaltă tensiune şi centralele de producere a energiei electrice, ducând la supraîncărcarea reţelelor şi apoi la defecţiuni importante şi întreruperi de lungă durată a livrării de energie electrică. Un astfel de eveniment neplăcut a avut loc pe 13 martie 1989, când sistemul de producere şi transport al energiei electrice din Quebec, în Canada, a fost grav afectat de o furtună geomagnetică care a dus la colapsul său.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe