Fericirea este imună la influenţele evenimentelor majore ale vieţii

Capacitatea de a fi fericit este un lucru predeterminat de gene, evenimentele pozitive din viaţă, precum căsătoria sau naşterea copiilor, crescând nivelul acestui sentiment doar temporar, potrivit unui studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători, preluat de BBC.

Urmărește
93 afișări
Imaginea articolului Fericirea este imună la influenţele evenimentelor majore ale vieţii

Fericirea este imună la influenţele evenimentelor majore ale vieţii (Imagine: Mediafax Foto)

Nivelul de bază al fericirii rămâne acelaşi aproape pe tot parcursul vieţii de adult, potrivit studiului publicat în Economic Journal.

Economiştii din Marea Britanie, SUA şi Franţa care au lucrat la acest studiu îşi bazează concluziile pe cei 20 de ani de analiză asupra nivelului de satisfacţie raportat de mai multe sute de persoane din Germania.

Chiar şi după evenimente dramatice, precum un deces, nivelul de fericire generală scade, dar revine la medie relativ repede.

Specialiştii vorbesc chiar de un concept nou, "termostatul fericirii": când survine un eveniment major, pozitiv sau negativ, arcul se întinde, dar revine la starea iniţială relativ repede.

Studiul a avut în vedere procesul psihologic numit "adaptare" - modul în care oamenii acceptă noi circumstanţe, negative sau pozitive.

Voluntarii germani, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani la începutul studiului, au oferit regulat informaţii despre nivelul de satisfacţie resimţit în viaţă şi şi-au evaluat nivelul de fericire. De asemenea, aceştia au oferit informaţii despre evenimentele importante din viaţă.

Specialiştii au descoperit că doar şomajul provoacă o scădere pe termen lung a nivelul general de fericire în următorii cinci ani de la eveniment.

Alte evenimente traumatizante, precum decesul partenerului sau divorţul, provoacă o scădere a nivelului general de fericire, însă pe termen scurt.

Evenimentele pozitive, precum căsătoria sau naşterea unui copil, au, de asemenea, o influenţă pe termen scurt ascupra nivelului de fericire. De exemplu, "plusul" de fericire generat de naşterea unui copil are efect, în medie, doar doi ani.

Profesorul Yannis Georgellis, de la Universitatea Brunel, coautor al studiului, spune că proverbe vechi precum "timpul le vindecă pe toate" sunt adevărate în majoritatea cazurilor. Profesorul a dat ca exemplu persoane care au devenit paraplegice şi care, câţiva ani mai târziu, raportau un nivel de fericire similar celor care nu trecuseră printr-un eveniment atât de trumatizant. În mod similar, câştigătorii la loterie se simt mai fericiţi decât în mod normal o perioadă scurtă de timp.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici