- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (02.02.2025, 08:44)
„Ferrari-ul viruşilor" stabileşte un record de infectări în emisfera nordică
Varianta Kawasaki a norovirusului, pe care revista Science a numit-o „Ferrari-ul viruşilor" pentru viteza sa uluitoare de răspândire, a devenit dominantă în emisfera nordică şi a provocat un număr record de îmbolnăviri.
Urmărește
410 afișări
„Ferrari-ul viruşilor" stabileşte un record de infectări în emisfera nordică
Noua variantă GII.17 (Kawasaki) a înlocuit tulpina anterioară şi este responsabilă pentru 70% din cazurile raportate în SUA şi Marea Britanie.
Specialiştii au observat o creştere semnificativă a cazurilor în şase ţări europene: Regatul Unit, Austria, Franţa, Germania, Irlanda şi Ţările de Jos. Doar în prima săptămână a lunii decembrie, Statele Unite au raportat 91 de focare.
„Sistemul imunitar al multor persoane nu recunoaşte acest virus deoarece imunitatea dobândită în urma infecţiilor anterioare scade în timp, iar tulpinile suferă mutaţii rapide", explică Antonella Castagna, profesor de boli infecţioase la Universitatea Vita e Salute, citată de Corriere.
Virusul este extrem de contagios - sunt necesare doar 10 particule virale pentru a provoca infecţia. Simptomele includ diaree, vărsături, dureri de stomac şi, în jumătate din cazuri, febră. Acestea apar în 48 de ore de la contactul cu virusul şi pot dura 2-3 zile.
Transmiterea se face prin contact cu alimente sau apă contaminate, dar şi prin inhalarea particulelor din aer. Virusul este deosebit de rezistent: supravieţuieşte la îngheţ, la temperaturi de până la 60 de grade şi este rezistent la clor şi mulţi dezinfectanţi.
În absenţa unui vaccin, prevenţia rămâne cea mai importantă măsură de protecţie. Specialiştii recomandă spălarea temeinică a mâinilor cu apă şi săpun, dezinfectanţii sub formă de gel putând fi insuficienţi. De asemenea, este esenţială manipularea atentă a alimentelor şi izolarea persoanelor infectate, care pot rămâne contagioase săptămâni întregi după vindecare.
Mai multe companii lucrează la dezvoltarea unui vaccin, inclusiv o companie chineză şi Moderna, care a început studii clinice folosind tehnologia ARN mesager. Cu toate acestea, mutaţiile rapide ale virusului fac dificilă dezvoltarea unui vaccin universal eficient.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Cofeina din sânge ar putea afecta grăsimea corporală şi riscul de diabet, arată un studiu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe