Fetiţele slabe la vârsta de şapte ani prezintă un risc crescut de cancer mamar

Femeile care aveau o constituţie slabă la vârsta de şapte ani se confruntă cu un risc crescut de declanşare a cancerului mamar după ce vor ajunge la menopauză, această descoperire fiind valabilă în special pentru tumorile grave.

Urmărește
58 afișări
Imaginea articolului Fetiţele slabe la vârsta de şapte ani prezintă un risc crescut de cancer mamar

Fetiţele slabe la vârsta de şapte ani prezintă un risc crescut de cancer mamar (Imagine:Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Concluziile acestui studiu par paradoxale, în măsura în care oamenii de ştiinţă au afirmat anterior că o greutate mare la naştere şi obezitatea din timpul vieţii adulte cresc riscul de apariţie a cancerului.

Medicii coordonaţi de Jingmei Li, de la Karolinska Institutet din Suedia, au studiat legăturile dintre greutatea la naştere şi tumori, pe un grup de 2.818 femei suferind de cancer mamar şi pe un grup de 3.111 de persoane care nu sufereau de această boală. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Breast Cancer Research.

"Principala noastră descoperire a constat în faptul că o constituţie fizică puternică la vârsta de şapte ani merge mână în mână cu scăderea riscului de apariţie a cancerului mamar la menopauză", a explicat Jingmei Li.

După ce rezultatele au fost comparate cu alţi indicatori importanţi, precum vârsta, ciclul menstrual, indicele de masă corporală şi densitatea sânilor, consideraţi factori de risc, "corpolenţa la vârsta de şapte ani a rămas în continuare un factor de protecţie semnificativ", a precizat aceeaşi sursă.

Corpolenţa la vârsta de şapte ani protejează în special împotriva tumorilor mai grave, au explicat cercetătorii.

Alţi cercetători de la Universitatea Washington, din oraşul St. Louis, au decodat genomul tumorii mamare şi al metastazelor de care a suferit o femeie afro-americană, diagnosticată cu o formă foarte gravă de cancer la sân, care i-a cauzat moartea.

Cercetătorii au comparat genomurile celulelor sănătoase ale acestei femei cu cele ale tumorii ei mamare şi cu cele ale metastazelor care s-au dezvoltat în creierul acelei paciente.

Ei au constatat astfel 20 de modificări genetice în cazul celulelor din tumoarea mamară.

Acest tip de secvenţiere a celulelor pacienţilor suferind de cancer îi va ajuta pe medici să înţeleagă mai bine felul în care tumorile se dezvoltă şi va permite punerea la punct a unor tratamente viitoare mai eficiente împotriva acestor "erori" genetice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici