- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (11.02.2010, 11:45)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fizionomia locuitorilor Groenlandei de acum 4.000 de ani, descifrată cu ajutorul testelor ADN
Secretele fizionomiei unui bărbat care a trăit în urmă cu 4.000 de ani în Groenlanda au fost descifrate cu ajutorul noilor tehnici de secvenţiere a ADN-ului uman, în urma testelor efectuate pe câteva fire de păr conservate în solul îngheţat al insulei.
Urmărește
124 afișări
Fizionomia locuitorilor Groenlandei de acum 4.000 de ani, descifrată cu ajutorul testelor ADN (Imagine: Mediafax Foto)
Acest bărbat făcea parte din civilizaţia Saqqaq, prima cunoscută în Groenlanda, avea probabil ochi căprui, o piele închisă la culoare, părul de nuanţă închisă şi se confrunta cu un risc crescut de calviţie, a explicat Eske Willerslev, de la Universitatea din Copenhaga, coordonatorul studiului.
Potrivit analizei ADN-ului său, acest străvechi eschimos, foarte bine adaptat din punct de vedere genetic la temperaturile scăzute, se confrunta, totuşi, cu un risc crescut de otită, din cauza cerumenului prea uscat din ureche, a adăugat acelaşi cercetător danez.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Până de curând, niciun genom al unui om preistoric nu a fost publicat", doar câteva informaţii fiind disponibile referitoare la o porţiune infimă a genomului, adică "câteva mii de baze, din ADN-ul unui singur om de Neanderthal", afirmă autorii acestui studiu, publicat în revista Nature.
În cazul bărbatului care a trăit în urmă cu 4.000 de ani în Groenlanda, 79% din genomul său conţinea trei miliarde de perechi de baze (elemente chimice elementare), putând fi astfel secvenţiat, graţie excelentei conservări a ADN-ului său în solul îngheţat al insulei.
Analiza genomului a vizat cromozomii din celule (inclusiv cele din firele de păr), dar şi ADN-ul mitocondriilor, uzinele energetice ale celulelor umane.
Graţie noilor tehnici, secvenţierea spiralei duble de ADN din firele de păr descoperite în permafrostul din Groenlanda a putut fi verificată de 20 de ori. În timpul decriptării genomului uman, această operaţiune a fost efectuată doar de 10 ori.
Acest detaliu le-a permis cercetătorilor să identifice, pe lunga spirală de ADN, peste 35.000 de variaţii punctuale, bogate în informaţii despre originea bărbatului din Groenlanda. Ordinea în care se succed cele patru baze (guanina, adenina, citozina, timidina) determină programul genetic care diferă de la un individ la altul.
Grupa sangvină A+ şi anumite caracteristici genetice ale bărbatului din Groenlanda sugerează, în opinia cercetătorilor danezi, că acesta provenea dintr-o populaţie venită din Siberia, în urmă cu 5.500 de ani, cu 200 de generaţii înainte de naşterea sa.
"Populaţiile contemporane cele mai apropiate din punct de vedere geografic cu care era înrudit nu erau inuiţii, nici groenlandezii sau indienii din America, ci trei populaţii din nord-estul Siberiei: Nganasan, Koryak şi Chukchi", a declarat coordonatorul studiului.
Migraţia populaţiilor între Lumea Veche şi Lumea Nouă s-a produs în urmă cu 5.500 de ani, prin strâmtoarea Bering.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: ADN-ul uman are înscris propriul său GPS
Citește și: Probele ADN pot fi falsificate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe