- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (22.06.2012, 17:38)
- Clava Ungureanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fluctuaţii puternice de temperatură în zona Arctică în perioadele interglaciale
Fluctuaţii puternice de temperatură au fost detectate în zona Arctică în ultimii 2,8 milioane de ani, cu maxime considerate imposibile în regiune, potrivt analizei celui mai consistent strat de sedimente prelevat vreodată de aici.
Urmărește
562 afișări
Fluctuaţii puternice de temperatură în zona Arctică în perioadele interglaciale (Imagine: Mediafax foto/AFP)
Experţii care au participat la acest studiu au remarcat o corelaţie între perioadele calde în Arctic şi topirea masivă a gheţarilor din Antarctica, sugerând interacţiuni între cele două regiuni polare.
Stratul de sedimente de 318 metri a fost extras în 2009 de pe fundul lacului El'gygytgyn, în nord-estul extrem al Siberiei, în timpul unuei expediţii de iarnă.
Lacul cu o adâncime de 175 de metri şi un diametru de 18 kilometri este un crater creat de impactul unui meteorit în urmă cu circa 3,5 milioane de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
Acesta prezintă un interes deosebit pentru oamenii de ştiinţă întrucât nu a fost niciodată descoperit de sub gheţari.
Aceasta a permis acumularea continuă a unui strat de sedimente de 400 de metri depuse pe fundul lacului, oferind posibilitatea întoarcerii într-un timp foarte îndepărtat şi reconstituirea temperaturilor de-a lungul vremii.
Cercetătorii - reuniţi într-o echipă internaţională condusă de profesorul Martin Melles, de la Universitatea din Koln (Germania), şi ale căror lucrări sunt publicate în revista americană Science de la 22 iunie - s-au concentrat pe patru perioade interglaciare deosebit de calde: în urmă cu 12.000 de ani, 125.000 de ani, 400.000 de ani şi 1,1 milioane de ani.
În cursul acestor perioade, reconstituirea climatului, efectuată pornind de la polenul conţinut în sedimente, arată că temperaturile estivale în regiune erau atunci cu 4-5 grade mai ridicate decât în alte perioade interglaciare.
În ceea ce priveşte precipitaţiile anuale, stratul de zăpadă era cu 30 de cm mai gros.
Potrivit experţilor, formarea gheţarilor din Groenlanda - în forma lor actuală - era chiar şi virtual imposibilă în aceste perioade.
În opinia lui Martin Melles, "caracterul unic al arhivelor climatice devine clar odată cu eşantioanele din acest strat de sedimente, permiţându-ne să ne întoarcem de 30 de ori mai departe în istoria climatică a Terrei".
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe