Folosirea avatarurilor digitale în terapia psihozelor îi poate ajuta pe cei care aud voci - studiu

Personajele digitale - avatarele - ar putea ajuta persoanele cu psihoză să audă voci mai rar şi să reducă disconfortul cauzat, sugerează un nou studiu, potrivit The Guardian.

Urmărește
142 afișări
Imaginea articolului Folosirea avatarurilor digitale în terapia psihozelor îi poate ajuta pe cei care aud voci - studiu

Sursa foto: Jason Alden

Terapia implică o serie de sesiuni ghidate în timpul cărora pacienţii pot purta o conversaţie cu o reprezentare digitală animată a vocii care îi tulbură.

Adesea, în psihoză, ca şi în alte afecţiuni, vocile auzite de oameni pot fi abuzive sau intimidante şi pot afecta viaţa de zi cu zi a pacienţilor. Vocile pot fi resimţite ca fiind puternice şi aproape omnisciente, părând să ştie ce gândeşte şi ce simte persoana şi împiedicând-o să îşi trăiască viaţa de zi cu zi.

Conform cercetărilor Institutului de Psihiatrie, Psihologie şi Neuroştiinţe (IoPPN) de la King's College din Londra, terapia prin avatar, care foloseşte animaţii generate de calculator, este o modalitate eficientă de a ajuta persoanele cu psihoză care aud voci.

Philippa Garety, autorul principal al studiului, a declarat: „După cunoştinţele noastre, aceasta este prima intervenţie terapeutică care are un impact direct şi susţinut asupra frecvenţei cu care oamenii aud voci. Este o descoperire extrem de importantă, deoarece este o prioritate clară pentru cei care aud voci, iar faptul că le aud mai rar, sau acestea chiar dispar cu totul, poate avea un impact extrem de pozitiv asupra vieţii lor de zi cu zi”.

„Când am urmat terapia, în 2015, auzeam până la 30 sau 40 de voci pe zi, iar terapia a redus numărul acestora la aproximativ patru sau cinci. M-am simţit ca şi cum aş fi preluat din nou controlul asupra vieţii mele”, a declarat Nick, un participant la studiu.

Înainte de terapie, pacienţii lucrează cu un terapeut pentru a crea avatarul - o reprezentare vizuală computerizată a vocii pe care o aud.

Şedinţa de terapie implică o conversaţie între persoana care ascultă vocea, terapeut şi avatarul de pe ecran. Terapeutul vorbeşte atât în numele său, cât şi prin intermediul avatarului, folosind un software de modificare a vocii. Asemănarea şi sunetul avatarului sunt făcute să corespundă descrierii furnizate de pacient.

Cercetarea, publicată în Nature Medicine, a fost recomandată pe baza unei evaluări timpurii realizate de Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă în Îngrijire (NICE). Cercetătorii britanici încearcă să o introducă în practica de rutină a NHS, pentru a aduna dovezi suplimentare privind eficacitatea sa, pe parcursul următorilor trei ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici