- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (24.01.2024, 10:50)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Forma şi mărimea nasului nu sunt întâmplătoare
- Forma şi mărimea nasului variază în funcţie de climă.
- Nările mai late sunt mai eficiente în reglarea temperaturii şi umidităţii aerului inspirat în climatele calde şi umede.
- Nările mai înguste sunt mai eficiente în reglarea temperaturii şi umidităţii aerului inspirat în climatele reci şi uscate.
Urmărește
36840 afișări
Forma şi mărimea nasului nu sunt întâmplătoare
Nasul este unul dintre trăsăturile care ne caracterizează cel mai bine faţa, jucând totodată un rol important în reglarea temperaturii aerului pe care îl respirăm. Forma şi mărimea nasului nu sunt întâmplătoare: ele sunt o consecinţă a adaptării la climatul în care se naşte o persoană.
În trecut, studiile au arătat că strămoşii noştri care au trăit în locuri calde şi umede aveau tendinţa de a avea nările mai late decât cei care au crescut în medii reci.
Cauzele acestor diferenţe rămâneau necunoscute: nu se ştia dacă erau dictate de întâmplare sau de un răspuns evolutiv neidentificat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Într-un studiu publicat în PLOS Genetics, o echipă de cercetători coordonată de Arslan Zaidi a examinat, cu ajutorul tehnicilor de imagistică facială 3D, dimensiunea şi forma nasului unor indivizi din Africa de Vest, Asia de Sud-Est şi Europa de Nord şi a descoperit diferenţe morfologice mari şi consistente care, susţin cercetătorii, nu pot fi determinate doar de întâmplare.
"Totul se întoarce la aşa-numita regulă Thompson", a declarat Mark Shriver, profesor de antropologie la Pennsylvania State University şi coautor al studiului: "la sfârşitul secolului al XIX-lea, el a emis prima ipoteză conform căreia caracteristicile nasului ar putea varia în funcţie de climă. Mulţi au încercat să verifice această afirmaţie prin studii pe cranii umane, dar nimeni nu făcuse acest lucru pe oameni vii".
Nările sunt capabile să regleze temperatura şi umiditatea aerului inspirat.
Cu cât acestea sunt mai înguste, cu atât acest mecanism este mai eficient.
De exemplu, este posibil ca un nas îngust să fi fost o caracteristică esenţială pentru a trăi în climatele reci şi uscate: indivizii cu aceste trăsături ar fi fost mai apţi să se adapteze mai bine la temperaturile scăzute, ceea ce ar fi dus, printre altele, la o probabilitate mai mare de reproducere.
Un considerent care duce la cel de-al doilea punct evidenţiat de studiu: forma nasului ca rezultat al selecţiei sexuale. Generaţie după generaţie ar pierde acele trăsături judecate ca fiind "necompetitive" într-un anumit mediu.
Concluzia pare aşadar inevitabilă: percepţia frumuseţii celuilalt este dictată de evoluţie şi adaptare.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe