Formarea celulelor suşă adulte, controlată de o genă antitumorală

Gena care coordonează distrugerea tumorilor, denumită "p53" sau "gardianul genomului", nu are doar funcţia de a anihila celulele care sunt pe punctul de a deveni canceroase, ci şi funcţia de a stopa transformarea celulelor adulte în celule suşă.

Urmărește
76 afișări
Imaginea articolului Formarea celulelor suşă adulte, controlată de o genă antitumorală

Formarea celulelor suşă adulte, controlată de o genă antitumorală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest studiu, realizat de cinci echipe de cercetători şi publicat în ediţia electronică a revistei ştiinţifice britanice Nature, a relevat faptul că, prin suprimarea genei p53, procesul de transformare a celulelor adulte în celule suşă înregistrează un randament mult mai mare.

Celulele suşă embrionare pot evolua în toate tipurile de celule umane (sangvine, nervoase, musculare etc) şi reprezintă o miză vitală pentru medicina reparatorie, care vizează, în viitor, pe refacerea inimii sau a altor organe cu ajutorul acestor celule. Folosirea celulelor suşă embrionare a stârnit, însă, numeroase controverse de natură etică, întrucât prelevarea acestora implică distrugerea embrionilor.

Graţie unor studii realizate în 2006 şi 2007 de cercetătorul japonez Shinya Yamanaka, considerat un adevărat pionier în domeniu, care a reuşit să reprogrameze diverse celule diferenţiate adulte pentru a le face să redevină polivalente, celulele suşă pluripotente induse (iPS) sunt considerate în prezent o alternativă viabilă pentru celulele suşă embrionare.

Pentru a forţa celulele adulte să redevină polivalente există mai multe tehnici, precum recurgerea la patru factori puternici de reprogramare, dintre care doi (Klf4 şi c-Myc) sunt cancerigeni. În ciuda beneficiilor oferite de aceşti agenţi oncogeni, puţine celule adulte se transformă în celule iPS care acţionează ca celulele embrionare.

Aceşti agenţi cancerigeni activează gena antitumorală p53. Această genă, în funcţie de situaţie, poate să oprească diviziunea celulelor în perioada în care sunt remediate alteraţiile genetice sau chiar să oprească complet multiplicarea celulelor anormale şi să le ordone să se autodistrugă.

Aproape toate celulele canceroase au pierdut această funcţie a genei p53, a precizat Geoffrey Wahl, de la Salk Institute din Statele Unite. Împreună cu Juan Carlos Izpisua Belmonte, cercetătorul american a demonstrat că, prin dezactivarea genei p53, se obţine o reprogramare celulară "de cel puţin 10 ori mai eficace" şi fără a se recurge la stimulente oncogene. Celulele iPS obţinute astfel au condus la naşterea unor şoareci sănătoşi şi capabili de a se reproduce.

Cercetătorul Shinya Yamanaka a obţinut, de asemenea, celule pluripotente fără a recurge la gena p53 şi fără vreunul dintre cei patru factori de reprogramare.

Gena p53 este "un apărător al stabilităţii cromozomului", iar manipularea ei în scopuri terapeutice trebuie să fie realizată "cu multă precauţie", consideră Konrad Hochedlinger, de la Universitatea din Boston, coordonatorul uneia dintre echipele de cercetători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici