- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (11.08.2009, 11:38)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Formarea celulelor suşă adulte, controlată de o genă antitumorală
Gena care coordonează distrugerea tumorilor, denumită "p53" sau "gardianul genomului", nu are doar funcţia de a anihila celulele care sunt pe punctul de a deveni canceroase, ci şi funcţia de a stopa transformarea celulelor adulte în celule suşă.
Urmărește
76 afișări
Formarea celulelor suşă adulte, controlată de o genă antitumorală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest studiu, realizat de cinci echipe de cercetători şi publicat în ediţia electronică a revistei ştiinţifice britanice Nature, a relevat faptul că, prin suprimarea genei p53, procesul de transformare a celulelor adulte în celule suşă înregistrează un randament mult mai mare.
Celulele suşă embrionare pot evolua în toate tipurile de celule umane (sangvine, nervoase, musculare etc) şi reprezintă o miză vitală pentru medicina reparatorie, care vizează, în viitor, pe refacerea inimii sau a altor organe cu ajutorul acestor celule. Folosirea celulelor suşă embrionare a stârnit, însă, numeroase controverse de natură etică, întrucât prelevarea acestora implică distrugerea embrionilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Dronele ucrainene au atacat o zonă în care se află baza de bombardiere strategice a Rusiei
-
Incendiu violent în Los Angeles: 30.000 de oameni au fost evacuaţi
-
NATO trimite 10 nave în Marea Baltică pentru a păzi cablurile submarine
Graţie unor studii realizate în 2006 şi 2007 de cercetătorul japonez Shinya Yamanaka, considerat un adevărat pionier în domeniu, care a reuşit să reprogrameze diverse celule diferenţiate adulte pentru a le face să redevină polivalente, celulele suşă pluripotente induse (iPS) sunt considerate în prezent o alternativă viabilă pentru celulele suşă embrionare.
Pentru a forţa celulele adulte să redevină polivalente există mai multe tehnici, precum recurgerea la patru factori puternici de reprogramare, dintre care doi (Klf4 şi c-Myc) sunt cancerigeni. În ciuda beneficiilor oferite de aceşti agenţi oncogeni, puţine celule adulte se transformă în celule iPS care acţionează ca celulele embrionare.
Aceşti agenţi cancerigeni activează gena antitumorală p53. Această genă, în funcţie de situaţie, poate să oprească diviziunea celulelor în perioada în care sunt remediate alteraţiile genetice sau chiar să oprească complet multiplicarea celulelor anormale şi să le ordone să se autodistrugă.
Aproape toate celulele canceroase au pierdut această funcţie a genei p53, a precizat Geoffrey Wahl, de la Salk Institute din Statele Unite. Împreună cu Juan Carlos Izpisua Belmonte, cercetătorul american a demonstrat că, prin dezactivarea genei p53, se obţine o reprogramare celulară "de cel puţin 10 ori mai eficace" şi fără a se recurge la stimulente oncogene. Celulele iPS obţinute astfel au condus la naşterea unor şoareci sănătoşi şi capabili de a se reproduce.
Cercetătorul Shinya Yamanaka a obţinut, de asemenea, celule pluripotente fără a recurge la gena p53 şi fără vreunul dintre cei patru factori de reprogramare.
Gena p53 este "un apărător al stabilităţii cromozomului", iar manipularea ei în scopuri terapeutice trebuie să fie realizată "cu multă precauţie", consideră Konrad Hochedlinger, de la Universitatea din Boston, coordonatorul uneia dintre echipele de cercetători.
Citește pe alephnews.ro: Meta a decis să elimine utilizarea „fact-checking-ului” independent pe Facebook și Instagram. Ce influență are această decizie asupra social media
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Nu e un banc! Ce bacșișuri au ajuns să lase IT-iștii din Cluj-Napoca în restaurante și în baruri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe