- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (23.08.2009, 13:55)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Forme de viaţă artificială vor fi create în câteva luni
Forme de viaţă artificială vor fi create începând din acest an, potrivit lui Craig Venter, unul dintre cei mai cunoscuţi şi controversaţi cercetători în domeniul biotehnologiei, informează dailymail.co.uk.
Urmărește
44 afișări
Forme de viaţă artificială vor fi create în câteva luni (Imagine: Mediafax Foto)
Profesorul Craig Venter a anunţat că dezvoltarea unor forme de viaţă artificială va fi posibilă în câteva luni, pentru că oamenii de ştiinţă au depăşit recent unul dintre obstacolele care împiedica să creeze organisme sintetice.
Prima formă de viaţă artificială creată va fi o simplă bacterie. După testarea tehnologiei, vor fi create bacterii complexe, pentru scopuri specifice, cum ar fi transformarea cărbunilor în gaze sau alge care pot absorbi dioxidul de carbon.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
În luna ianuarie, cercetătorii americani de la Institutul Venter au fabricat primul genom sintetic al unei bacterii, o etapă crucială pentru crearea primului organism viu artificial, o realizare ale cărei aplicaţii potenţiale sunt considerate importante de specialişti.
Următorul pas va fi transferarea ADN-ului artificial într-o celulă gazdă a unui organism, pentru a crea o nouă specie.
Experimentele făcute în anii trecuţi de cercetători au eşuat pentru că, după transferul ADN-ului, celulele nu supravieţuiau. Recent, experţii au testat un nou procedeu, prin care molecule speciale sunt adăugate celulei în care s-a transferat ADN-ul, pentru a le proteja de virusuri.
Luna trecută, compania Exxon Mobil Corp a semnat un contract în valoare de 600 de milioane de dolari cu laboratorul profesorului Venter, pentru a produce combustibil din alge.
Cercetătorii speră că, în viitor, vor putea manipula organisme artificiale care să cureţe reziduurile toxice sau care să încetinească fenomenul de încălzire globală.
După ce Institutul Venter a făcut publică obţinerea primului genom sintetic al unei bacterii, în ianuarie, biologul Helen Wallace, purtător de cuvânt al GeneWatch, Marea Britanie, a declarat că "această inginerie genetică deschide posibilitatea de a face modificări mult mai importante în codul vieţii... şi de a crea organisme ce pot avea consecinţe pentru moment necunoscute asupra mediului".
Fabricarea primului genom sintetic este "o faptă de vitejie tehnică" potenţial periculoasă pentru mediu, "în cazul în care organismele modificate de om ar fi utilizate în afara laboratorului", a subliniat, la rândul lui, Jean-Claude Ameisen, preşedinte al comitetului de etică din cadrul Institutului naţional pentru sănătate şi cercetări medicale (INSERM). Acesta a precizat că virusul poliomielitei şi, mai recent, al gripei spaniole, au fost deja reconstituite. Cel din urmă, care a provocat milioane de decese în timpul primului război mondial, a fost descoperit în regiunile polare şi resintetizat şi "s-a dovedit a fi patogen, pentru că a ucis cobaii".
"Acest lucru demonstrează că, din momentul în care fabricăm virusuri care au potenţial periculos sau necunoscut, prima chestiune este de a le manipula în condiţii de securitate, pentru a nu prezenta riscuri pentru utilizatori şi pentru mediu", a subliniat Ameisen.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe