Acelaşi studiu indică faptul că adolescenţii albi au în organism, în medie, concentraţii de vitamina D de două ori mai ridicate decât tinerii de culoare şi cu 30% mai mari decât adolescenţii americani de origine mexicană.
Organismul uman produce vitamina D graţie expunerii la soare. Această vitamină este conţinută şi în anumite alimente, precum laptele, peştele şi ouăle.
Vitamina D contribuie la absorbţia calciului în oase şi la menţinerea în sânge a unei concentraţii suficiente de fosfor şi de calciu.
Ea este o vitamină care se dizolvă în grăsimi şi carenţele de vitamina D se înregistrează frecvent în rândul persoanelor supraponderale sau obeze.
Adolescenţii cu cel mai scăzut nivel de vitamina D în organism sunt de patru ori mai predispuşi de a suferi de maladii cardiace, diabete şi colesterol.
Riscul de a suferi de hipertensiune creşte de 2,36 de ori, iar glicemia creşte de 2,54 ori.
Studiul a fost efectuat o echipă de medici coordonată de Jared Reis de la John Hopkins Bloomberg School din Baltimore pe un eşantion de 3.577 de adolescenţi.