STUDIU   "Forţe misterioase" există în Univers, raportează astronomii

Un univers „mai puţin aglomerat” poate sugera existenţa unor forţe misterioase

Urmărește
21383 afișări
Imaginea articolului "Forţe misterioase" există în Univers, raportează astronomii

Sursa Foto- NASA

Astronomii transmit că Universul este „mai puţin aglomerat” decât se aşteptau, ceea ce ar indica existenţa unor forţe misterioase.

Observaţiile realizate de Dark Energy Survey şi Observatorul South Pole descriu distribuţia materiei cu scopul de a înţelege forţele concurente care au modelat evoluţia universului şi guvernează soarta lui finală. 

„Se pare că în Universul actual este mai puţin aglomerat decât ar estima presupusul model cosmologic standard”, a declarat Eric Baxter, astrofizician la Universitatea din Hawaii şi coautor al studiului.

De la Big Bang-ul de acum 13 miliarde de ani, Universul s-a extins, iar materia s-a răcit şi s-a aglomerat pe măsură ce gravitaţia a atras-o în zone mai dense, creând o reţea cosmică de clustere şi filamente de galaxii.

Doar aproximativ 5% din conţinutul Universului este reprezentat de materia obişnuită.

Aproximativ 25% este aşa-numita materie întunecată, masă invizibilă care contribuie gravitaţional, dar altfel invizibilă. Restul de 70% este energie întunecată, un fenomen misterios despre care se spune că ar explica, mai degrabă, accelerarea expansiunii Universului decât încetinirea de gravitaţie. 

Dar o analiză recentă efectuată cu telescopul la Observatorul South Pole indică faptul că materia nu este atât de „îngrămădită” cum era de aşteptat.

Potrivit profesorului Carlos Frenk, un cosmolog la Universitatea din Durham, care nu a fost implicat în cercetare, există trei explicaţii probabile.

Prima - ar putea fi o eroare tehnică.  

De asemenea, este posibil existenţa unui fenomen astronomic prost înţeles.

„De exemplu, găurile negre supermasive din centrele galaxiilor pot produce jeturi uriaşe de radiaţii care pot, în principiu, să împingă materia şi să o netezească puţin”, a spus el.

A treia opţiune, cea mai interesantă, este că discrepanţa este explicată de o fizică complet nouă, cum ar fi existenţa unor noi tipuri de neutrini, comportamentul exotic al energiei întunecate sau formele neconvenţionale ale materiei întunecate. 

„Din cele trei posibilităţi, sper să fie ultima, mă tem că este a doua, dar bănuiesc că este prima”, a spus Frenk.

Descoperirile sunt publicate în revista Physical Review D, potrivit The Guardian

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici