FOSILA celui mai vechi animal care a trăit pe continentul Gondwana, descoperită în Africa de Sud

Fosila unui scorpion care a trăit în urmă cu 350 de milioane de ani, cel mai vechi animal terestru care a trăit pe mega-continentul Gondwana, a fost descoperită în Africa de Sud, a anunţat, luni, Universitatea Wits din Johannesburg.

Urmărește
910 afișări
Imaginea articolului FOSILA celui mai vechi animal care a trăit pe continentul Gondwana, descoperită în Africa de Sud

FOSILA celui mai vechi animal care a trăit pe continentul Gondwana, descoperită în Africa de Sud

Această specie, denumită Gondwanascorpio emzantsiensis, reprezintă cea mai veche formă de viaţă descoperită pe un continent din emisfera sudică, precizează Universitatea Wits. Acel scorpion a trăit la sfârşitul perioadei devonian din era paleozoică.

Gondwana era un super-continent (în urmă cu 600 milioane de ani), situat în cea mai mare parte în emisfera sudică, care includea actualele continente America de Sud, Africa, Antarctica, Australia, dar şi Peninsula Arabică şi subcontinentul indian. Gondwana a început să se fractureze în mai multe continente în jurasic (în urmă cu 160 milioane de ani).

"Până acum nu aveam nicio dovadă că Gondwana era locuit de animale nevertebrate în acea epocă", a declarat profesorul Robert Guess, de la Institutul de studii ale evoluţiei speciilor, asociat Universităţii Wits.

Fosila acelui scorpion, din care s-au păstrat unul dintre cleşti şi acul din coadă, a fost descoperită în apropiere de Grahamstown, în provincia Eastern Cape din sudul Africii de Sud.

Forme de viaţă asemănătoare, mai vechi, au fost descoperite pe un alt super-continent, Laurasia, care grupa actualele continente Asia, Europa şi America de Nord.

"Pentru prima dată, avem o dovadă a faptului că nu doar scorpionii, ci şi toate animalele cu care aceştia se hrăneau erau deja prezente în devonian" în actuala Africă, a adăugat profesorul Guess.

"Acum ştim că spre sfârşitul devonianului, Gondwana, la fel ca Laurasia, avea un ecosistem terestru complex, cu nevertebrate şi plante, înzestrat cu toate elementele necesare vieţii pentru vertebratele terestre, care au apărut în acea epocă sau la scurt timp după aceea", a mai spus acesta.

Primele vertebrate, din care au provenit mamiferele şi deci oamenii, au apărut pe Pământ în urmă cu circa 350 milioane de ani.

Viaţa a apărut pe Terra mai întâi în apă, înainte de a coloniza uscatul, puţin câte puţin, cu 420 milioane de ani înaintea erei noastre - mai întâi plantele şi apoi animalele nevertebrate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici