- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (17.12.2008, 15:21)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fosilele unor reptile gigantice, descoperite în deşertul marocan
Două noi specii de reptile preistorice gigantice au fost descoperite în deşertul Sahara, cu ocazia celor mai importante săpături arheologice efectuate în Africa în ultima jumătate de secol, de o echipă de specialişti britanici şi marocani.
Urmărește
234 afișări
Fosilele unor reptile gigantice, descoperite în deşertul marocan
Potrivit cercetătorilor fosilele aparţin unei noi specii de pterozaur, reptilă zburătoare din mezozoic, şi noi specii de sauropod, patruped erbivor din familia dinozaurilor. Ambele specii au trăit în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, potrivit comunicatului dat publicităţii de Universitatea Portsmouth, din sudul Marii Britanii.
Cercetările au fost efectuate în sud-estul Marocului de spcialiştii de la universităţile britanice Portsmouth şi College Dublin (UCD) şi de la universitatea marocană Hassan II din Casablanca.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Paleontologii au excavat mai întâi un fragment din ciocul ce a aparţinut unei reptile zburătoare şi un os, cu o lungime de peste un metru, provenind de la un sauropod ce avea o înălţime de minim 20 de metri.
Comunitatea ştiinţifică este de părere că descoperirile sunt excepţionale şi, totodată, cele mai importante din Africa, din ultima jumătate de secol.
"Descoperirea a două exemplare în timpul unei singure misiuni ştiinţifice este un fapt remarcabil, cu atât mai mult cu cât ele aparţin unor specii noi", a declarat Nizar Ibrahim, expertul din partea UCD, coordonatorul echipei de cercetători.
Săpăturile arheologice au debutat în 1984, dar furtunile de nisip le-au întrerupt. Misiunea ştiinţifică a fost considerată un adevărat eşec la vremea respectivă, dar cercetătorii au insistat să revină, un sfert de secol mai târziu. La mai puţin de o lună de la reluarea săpăturilor, paleontologii au făcut această "descoperire majoră", catalogată astfel de David Martill, de la universitatea din Portsmouth.
"Descoperirea acestor fosile a depăşit aşteptările noastre", a declarat profesorul Samir Zouhri, de la universitatea Hassan II din Casablanca.
Fosilele vor fi aduse din nou în Maroc, pentru a fi expuse în diverse muzee, după ce vor fi examinate la Dublin.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe