- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (20.11.2009, 18:11)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fosilele unor specii necunoscute de crocodili, descoperite în Sahara - GALERIE FOTO
Fosilele a cinci specii de crocodili necunoscute până recent, care au trăit în urmă cu sute de milioane de ani, au fost descoperite în Sahara de o echipă de paleontologi americani.
Urmărește
1466 afișări
Fosilele unor specii necunoscute de crocodili, descoperite în Sahara (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Dintre aceste exemplare, unul avea colţi asemănători celor de mistreţ, iar un altul avea un bot ca ciocul de raţă, a spus Paul Sereno, paleontolog la Universitatea Chicago şi cercetător la National Geographic Society.
Aceste reptile au trăit alături de dinozauri în sudul masei continentale Gondwana, fracturată în timpul Jurasicului, în urmă cu 160 de milioane de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Profesorul Sereno şi echipa sa de cercetători au început să dezgroape aceste fosile cu ocazia unei expediţii în Sahara, în anul 2000. Multe dintre ele au fost descoperite la suprafaţa pământului, într-o zonă izolată, cu roci şi dune de nisip.
Aceşti crocodili umblau pe câmpurile verzi şi înotau în râuri, în zona delimitată în prezent de statele Maroc şi Niger.
Echipa de paleontologi a descoperit mai întâi o fosilă de Sarcosuchus imperator, numit şi "SuperCroc", cel mai mare crocodil care a trăit vreodată pe pământ, care avea circa 12 metri lungime şi cântărea opt tone şi a cărui existenţă era deja cunoscută.
Apoi, cercetătorii au scos la iveală fosilele a cinci specii necunoscute sau incorect identificate, care mergeau pe cele patru picioare, fără să îşi târască abdomenul pe pământ. Membrele acestora nu erau îndoite la unghi de 90 de grade lateral, aşa cum este cazul crocodililor actuali.
Primul a fost crocodilul-mistreţ, ale cărui fosile au fost descoperite în Niger. Acest carnivor măsura aproape şapte metri şi avea un bot tare, pentru a putea lovi prada. În Maroc, au fost descoperite, fosilele crocodilului-şobolan, care se hrănea cu viermi şi cu plante înalte de aproape un metru.
Crocodilul-clătită, botezat astfel pentru că avea capul plat şi lung de un metru, din lungimea totală a corpului de 6,7 metri, era un consumator de peşte şi a fost găsit tot în Maroc.
Celelalte două specii noi, crocodilul-raţă şi crocodilul-câine, descoperite în Niger, erau de talie mică - de circa 91 de centimetri. Primul avea un fel de cioc şi se hrănea cu broaşte şi peşti, iar cel de-al doilea avea un bot subţire, asemănător celui de câine, şi se hrănea în principal cu larve.
"Am fost foarte surprinşi să descoperim un număr atât de mare de specii diferite, care au trăit în aceeaşi perioadă şi în acelaşi loc", a spus paleontologul Hans Larson de la Universitatea McGill din Montreal.
Toate cele cinci specii descoperite au "veri" printre speciile de crocodili de astăzi.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Malawi ar putea fi leagănul umanităţii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe