Fosilele unui mamut uriaş, descoperite în Los Angeles (Galerie Foto)

Fosilele unui mamut uriaş, pe care paleontologii americani l-au denumit Zed, au fost descoperite în zona La Brea, de lângă Los Angeles (SUA), informează Los Angeles Times.

Urmărește
402 afișări
Imaginea articolului Fosilele unui mamut uriaş, descoperite în Los Angeles (Galerie Foto)

Fosilele unui mamut uriaş, descoperite în Los Angeles (Imagine: www.latimes.com)

Scheletul mamutului Zed a fost descoperit aproape intact în ceea ce reprezintă cel mai mare depozit de fosile din perioada glaciară a pleistocenului.

Fosila au fost descoperită de muncitorii care efectuau săpături în zona Hancock Park din Los Angeles, unde urma să se amenajeze o parcare auto. Mamutul excavat ulterior de cercetătorii de la muzeul "George C. Page", din regiunea La Brea, vine să completeze colecţia instituţiei, care este cea mai mare din lume în ceea ce priveşte fosilele din perioada pleistocenului.

Cercetătorii aşteaptă cu nerăbdare şi descoperirea unor fosile mai mici, în acelaşi sit, precum cele de broască ţestoasă, melci, scoici, peşti sau chiar frunze de stejar. În 1900, în timpul primelor excavaţii efectuate în zona La Brea, aceste mici fosile au fost ignorate, specialiştii concentrându-se exclusiv asupra oaselor de mamut, iar toate informaţiile preţioase despre epoca preistorică s-au pierdut.

"Aceste mici fosile ne oferă o imagine detaliată asupra vieţii de acum 10.000 - 40.000 de ani din bazinul Los Angeles", a declarat John Harris, directorul muzeului. Aceste descoperiri vor face "din muzeul Page cea mai mare bibliotecă despre epoca glaciară a pleistocenului", a adăugat Harris.

GALERIE VIDEO

Scheletul mamutului Zed este conservat în proporţie de 80%, lipsind doar unul din picioarele din faţă, o vertebră şi partea superioară a craniului. Colţii mamutului Zed sunt aproape intacţi, fiind consideraţi de specialişti o mare raritate, doarece ei sunt alcătuiţi din dentină, o substanţă mai fragilă decât calciul din oase.

Cercetătorii au descoperit fosilele a 34 de mamuţi în urma excavaţiilor din zona La Brea, între 1906 şi 1914, dar scheletele erau în mare măsură incomplete şi amestecate cu cele ale altor animale.

Întreaga zonă Rancho La Brea şi Hancock Park sunt considerate adevărate comori paleontologice. Petrolul din subsol a ieşit la suprafaţă, de-a lungul multor mii de ani, formând bălţi în care au căzut numeroase animale, al căror schelet s-a conservat ulterior. Întreaga zonă este, în prezent, protejată, chiar dacă autorităţile au acordat autorizaţie de construire a acelei parcări.

Citeşte şi

Un grup de comete ar putea sta la originea dispariţiei mamuţilor

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici