- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (09.10.2008, 16:23)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fotografii uimitoare ale lui Jupiter, făcute de pe Pământ
Cercetătorii americani au făcut publice cele mai clare fotografii ale planetei Jupiter care au fost făcute vreodată de pe Terra, relatează Daily Mail.
Urmărește
288 afișări
Fotografii uimitoare ale lui Jupiter, făcute de pe Pământ (Imagine: www.dailymail.co.uk)
Potrivit sursei citate, imaginile au fost realizate folosindu-se o nouă tehnică de corecţie a imaginilor care a eliminat distorsiunile atmosferice în urma unei observări a planetei timp de două ore.
O serie de 265 de fotografii au fost făcute prin folosirea instrumentului-prototip MAD (Multi-Conjugate Adaptive Optics Demonstrator), care a fost montat pe telescopul VLT (Very Large Telescope) al ESO.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Fotografiile realizate au arătat modificări în atmosfera gazoasă a lui Jupiter, cel mai probabil generate ca reacţie la cutremurul major înregistrat la scară planetară în urmă cu un an.
Capacitatea de a realiza corecţia imaginilor de la sol prin eliminarea distorsiunilor atmosferice a reprezentat, zeci de ani, visul astronomilor şi inginerilor. Noile imagini demonstrează valoarea tehnologiei avansate folosite de MAD, care foloseşte două sau mai multe stele ca puncte de referinţă, în loc de un singur punct de referinţă.
"Acest tip de adaptor optic are marele avantaj că poate fi folosit pentru observarea obiectelor mari, precum planetele, sistemele solare şi nebuloasele", a declarat Franck Marchis, şeful cercetătorilor de la Universitatea Berkeley din California.
"Dacă nu am fi avut MAD, nu am fi putut să obţinem aceste fotografii uimitoare", a continuat el.
MAD le-a permis cercetătorilor să urmărească planeta Jupiter timp de peste două ore, aceasta fiind o durată record, conform specialiştilor. Sistemele convenţionale foloseau doar una dintre lunile lui Jupiter ca punct de referinţă, dar nu puteau să urmărească planeta prea mult timp deoarece luna respectivă se îndepărta prea mult de planetă.
Nici telescopul spaţial Hubble nu poate să urmărească planeta Jupiter mai mult de 50 de minute. Folosind MAD, astronomii Paola Amico, Enrico Marchetti şi Sebastien Tordo au folosit ca puncte de referinţă cei mai mari sateliţi ai lui Jupiter, Europa şi Io.
"A fost misiunea de observare cea mai provocatoare pe care am realizat-o utilizând MAD, deoarece a trebuit să urmărim simultan şi cu acurateţe doi sateliţi care se mişcau cu viteze diferite şi, în acelaşi timp, să urmărim şi planeta Jupiter", a spus Marchetti.
Seria unică de imagini surprinsă cu ajutorul MAD le-a permis cercetătorilor să descopere o pată de culoare importantă în atmosfera gazoasă din zona ecuatorului planetei Jupiter.
"Pata luminoasă s-a mutat mai la sud cu 6.000 de kilometri", a explicat cercetătorul Mike Wong, la această concluzie ajungându-se după comparaţii cu imaginile planetei transmise, în 2005, de telescopul spaţial Hubble.
Imaginile transmise de Hubble arătau o aglomeraţie gazoasă mai concentrată în jumătatea nordică a zonei luminoase ecuatoriale, în timp ce noile imagini arată foarte clar că petele s-au deplasat către sud.
"Schimbările vizibile în atmosfera lui Jupiter ar putea avea legătură cu modificările majore produse în modelul de deplasare a norilor, asociat cu un cutremur care a afectat planeta anul trecut.
Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe date pentru a putea stabili exact momentul în care au intervenit aceste modificări", a adăugat Wong.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe