În Franţa, vaccinarea împotriva HPV este recomandată pentru fetele cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani din 2007, iar pentru băieţii de aceeaşi vârstă din 2021.
O vaccinare gratuită şi generalizată a elevilor din anul 5 de liceu va începe la 2 octombrie în anumite regiuni. Ea va fi precedată de o campanie de comunicare.
În fiecare an, în Franţa, HPV este responsabil de peste 6.000 de noi cazuri de cancer, cel mai adesea al colului uterin, care provoacă 1.100 de decese pe an, sau al vulvei sau vaginului, dar şi al sferei ORL, al anusului sau al penisului.
Un studiu recent publicat în The Lancet a arătat că, la un moment dat, 31% dintre băieţii cu vârsta de peste 15 ani sunt infectaţi cu un virus de tip HPV. Mai mult, unul din cinci bărbaţi (21%) este purtător al unui HPV oncogen, adică potenţial cancerigen.
Deşi bărbaţii cei mai afectaţi au vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani (35%), toţi bărbaţii activi din punct de vedere sexual sunt „un rezervor major de infecţii genitale cu HPV”, continuă studiul.
„Analiza confirmă că virusul HPV se găseşte peste tot şi este extrem de transmisibil”, a declarat pentru AFP Emmanuel Ricard, purtător de cuvânt al Ligue contre le cancer şi medic de sănătate publică.
Potrivit Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului, citată în The Lancet, în 2018 au fost înregistrate în întreaga lume aproximativ 69.400 de cazuri de cancer la bărbaţi cauzate de HPV.
Primul beneficiu evident al vaccinării băieţilor este că injecţia îi protejează direct împotriva cancerelor şi a verucilor din sfera anogenitală (penis şi anus), pentru care eficacitatea vaccinului a fost deja stabilită.
Un alt beneficiu estimat este „o protecţie probabilă împotriva cancerelor ORL induse de HPV, care sunt mai frecvente la bărbaţi”, a declarat pentru AFP Judith Mueller, medic epidemiolog şi profesor la École des Hautes Études en Santé Publique (EHESP) şi cercetător la Institutul Pasteur.