- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (09.02.2010, 16:44)
Frica de a pierde bani, controlată de un centru nervos din creier
Teama de a piarde bani este o reacţie indusă de un centru nervos din creier, care controlează maniera în care persoanele reacţionează atunci când participă la jocuri de noroc, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Urmărește
274 afișări
Frica de a pierde bani, controlată de un centru nervos din creier
Studiile efectuate pe două paciente cu leziuni cerebrale care le făceau să nu fie deloc speriate de ideea că vor pierde bani în timpul jocurilor de noroc au relevat faptul că centrul fricii din creier, complexul amigdalian, se activează la gândul de a pierde bani.
Această descoperire oferă mai multe detalii asupra comportamentului economic al oamenilor, sugerând faptul că specia umană a evoluat tinzând să devină precaută atunci când se confruntă cu perspectiva de a-şi pierde hrana sau alte bunuri de valoare.
Benedetto De Martinoa de la California Institute of Technology din Pasadena şi colegii săi de la University College of London au încercat să afle motivele pentru care oamenii renunţă să participe la jocuri de noroc chiar şi atunci când acestea pot să le aducă câştiguri importante.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
"Testele de laborator şi dovezile obţinute pe teren sugerează faptul că oamenii evită adeseori riscurile ce implică pierderi, chiar şi atunci când acele riscuri le-ar putea aduce câştiguri substanţiale. Această preferinţă comportamentală a fost denumită «aversiune faţă de pierdere»", au declarat autorii studiului.
Ei au studiat două paciente suferind de o maladie genetică rară (Urbach-Wiethe), care afectează complexul amigdalian, centru în formă de migdală din creier care controlează frica şi alte câteva emoţii puternice.
Cercetătorii au comparat reacţiile celor două femei cu cele provenind de la 12 persoane care nu prezentau leziuni cerebrale. Ei au declarat că acest tip de studiu implică de regulă puţine persoane, deoarece nu este posibil, şi nici etic, să provoci deliberat leziuni cerebrale unei persoane pentru a vedea ce se întâmplă.
Voluntarii au fost rugaţi să participe la un joc de noroc pentru care existau probabilităţi egale de a câştiga 20 de dolari sau de a pierde cinci dolari - un risc pe care majoritatea oamenilor acceptă să şi-l asume - şi la un alt joc pentru care existau probabilităţi egale de a câştiga sau de a pierde suma de 20 de dolari - un risc pe care cei mai mulţi dintre oameni refuză să şi-l asume.
Ambele paciente suferind de leziuni cerebrale au acceptat mizele cele mai riscante.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather au revizuit prognoza. Situație NEOBIȘNUITĂ în Capitală, la sfârșit de ianuarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe