- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- bucureşti, (02.11.2011, 11:48)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Frigiderul poate ucide? Ce reguli trebuie respectate pentru a ne feri de bolile provocate de alimente
Deşi frigiderul pare locul ideal pentru păstrarea în siguranţă a alimentelor, acesta poate fi de fapt locul în care bacteriile periculoase se pot ascunde, provocând boli grave.
Urmărește
10298 afișări
Frigiderul poate ucide? Ce reguli trebuie respectate pentru a ne feri de bolile provocate de alimente (Imagine: Shutterstock)
Conform unui studiu realizat de Agenţia de Standarde Alimentare, un milion de britanici suferă de boli cauzate de infecţiile alimentare, 20 de mii dintre aceştia sunt internaţi în spital, iar 500 de persoane mor din pricina consumării mâncărurilor infestate, informează Daily Mail.
În frigider se pot afla de 750 de ori mai multe bacterii decât nivelul considerat sigur, printre care salmonela, E.coli şi listeria.
Institutul de Infecţii şi Sănătate Globală din cadrul Universităţii din Liverpool a elaborat o serie de sfaturi pentru consumatori, care să îi ferească pe aceştia de bolile provocate de numeroasele bacterii din frigider.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
- Carnea nu trebuie pusă pe rafturile de sus ale frigiderelor, susţine profesorul Tom Humphrey de la Universitatea din Liverpool, deoarece otrăvirea alimentelor provine de la amestecul de bacterii din anumite produse:
"Una dintre cauzele majore ale otrăvirii este amestecul de alimente contaminate. Un exemplu ar fi puiul crud, contaminat cu o bacterie posibil fatală, campilobacteria, care este aşezat într-un raft superior, lângă o salată. În timp ce puiul este gătit, iar bacteria este eliminată prin acest lucru, salata este consumată crudă", a declarat profesorul Humphrey.
- Diferitele tipuri de brânză ar trebui să stea separat de alte alimente în frigider, precum pateul sau macroul afumat.
Profesorul Humphrey îi încurajează pe oameni să păstreze brânza în cutii pentru ca listeria din aceasta să nu intre în contact cu alte produse din frigider:
"Contaminarea se întâmplă instantaneu şi, cu cât mai multe alimente sunt infestate, cu atât şansele de a vă îmbolnăvi sunt mai mari", precizează specialistul.
- Frigiderele pline sunt periculoase, susţine profesorul Humphrey, care consideră că acestea trebuie să fie curăţate săptămânal.
"Frigiderele trebuie curăţate o dată pe săptămână cu apă foarte caldă şi dezinfectant, dacă doriţi, în timp ce compartimentul cu carne crudă trebuie să fie curăţat o dată la câteva zile şi neapărat când începe să emane un miros", a subliniat el.
- Legumele trebuie spălate înainte de a fi puse într-un compartiment separat în frigider, mai precizează specialistul.
-
Orezul, cerealele şi condimentele conţin o bacterie responsabilă pentru două din cinci cazuri de intoxicaţie alimentară, care provoacă greaţă, stări de comă şi diaree. Orezul gătit trebuie aruncat dacă a stat mai mult de trei zile în frigider.
-
Deşi poate avea aspect şi miros plăcut, mâncarea procesată poate fi periculoasă pentru organism dacă este consumată la mai mult de trei zile de la desigilare.
-
Alimentele crude pot face mucegai, iar acesta nu se distruge prin gătire. Aruncaţi orice fructe, legume sau produse lactate dacă prezintă urme de mucegai.
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian