- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (30.09.2011, 14:04)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Frunza artificială, capabilă să reproducă procesul de fotosinteză, ar putea rezolva problema energiei. Cum funcţionează
Cercetătorii americani au creat o frunză artificială care este capabilă să transforme lumina solară direct în energie, ce poate fi stocată pentru a fi utilizată ulterior, reproducând astfel procesul de fotosinteză din lumea planetelor.
Urmărește
1731 afișări
Frunza artificială, capabilă să reproducă procesul de fotosinteză, ar putea rezolva problema energiei. Cum funcţionează (Imagine: Shutterstock)
Această frunză - o celulă solară din siliciu cu diverse materiale catalitice ataşate pe cele două feţe - nu necesită nici conectare externă, nici un circuit de control pentru a funcţiona, au declarat creatorii acestei invenţii.
Este suficient ca această frunză să fie plasată într-un recipient umplut cu apă şi expus la lumina solară, a explicat Daniel Nocera, profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), principalul autor al acestui studiu, prezentat, joi, în revista americană Science.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Frunza începe să producă bule de oxigen pe o faţă şi de hidrogen pe cealaltă faţă, care pot fi separaterecuperate şi stocate pentru a fi utilizate ulterior pentru a produce electricitate.
Astfel, plasând bulele de oxigen şi de hidrogen într-o pilă de combustie, gazele se combină din nou în apă, producând electricitate, a declarat profesorul Nocera.
Frunza artificială este alcătuită integral din materiale ieftine şi care se găsesc din abundenţă pe Terra, precum siliciu, cobalt şi nichel, şi funcţionează în apă obişnuită.
Celelalte sisteme create anterior ce pot să folosească lumina solară pentru a separa oxigenul şi hidrogenul, formând apă, folosesc soluţii corozive sau materiale destul de rare, precum platina.
Frunza creată de savanţii americani constă într-un strat fin de semiconductori din siliciu, un material folosit la fabricarea celor mai multe celule solare.
Aceşti semiconductori transformă energia solară într-un flux continuu de electricitate fără fir în interiorul frunzei.
Un strat de cobalt este folosit drept catalizator, pentru a elibera oxigenul, un carburant potenţial.
Cealaltă faţă a frunzei de siliciu este acoperită cu un strat dintr-un aliaj de nichel, molibden şi zinc, ce permite eliberarea hidrogenului din moleculele de apă.
Daniel Nocera spune că dispozitivul nu are nevoie de fir de alimentare, este foarte uşor şi nu necesită multe echipamente suplimentare, exceptând un sistem de captare şi conservare a bulelor de oxigen şi hidrogen.
Noul dispozitiv nu este încă pregătit pentru producţia comercială, deoarece sistemul de colectare şi mai ales cel de stocare nu au fost deocamdată realizate.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe