Fumatul pasiv afectează memoria

Fumatul pasiv creşte riscul de degradare a funcţiilor cognitive, cum ar fi memoria, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii britanici şi americani, publicat, vineri, în British Medical Journal (BMJ).

Urmărește
258 afișări
Imaginea articolului Fumatul pasiv afectează memoria

Fumatul pasiv afectează memoria (Imagine: Mediafax Foto)

Studiile anterioare au arătat că fumatul este un factor de risc în ceea ce priveşte degradarea capacităţii cognitive.

În cadrul noului studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge şi Universitatea Michigan, a fost măsurat nivelul de cotinină (produs secundar al nicotinei) din eşantioanele de salivă prelevate de la 5.000 de adulţi nefumători, cu vârsta peste 50 de ani.

Cotinina este un metabolit al nicotinei care poate fi utilizat drept indicator al expunerii la fumul de ţigară, pentru că rămâne în sânge mai mult de 24 de ore.

De asemenea, participanţii la studiu au fost supuşi unor teste neuropsihologice pentru evaluarea capacităţii de memorare, de efectuare de calcule, dar şi a "fluenţei" verbale.

Cercetătorii au descoperit că riscul de degradare a capacităţii cognitive creşte direct proporţional cu nivelul de cotinină din organism.

Asocierea dintre cele două a fost observată atât la persoanele care nu au fumat niciodată, cât şi la cele care fumează de mult timp.

Printre explicaţiile posibile, cercetătorii au notat că fumatul pasiv poate favoriza maladii cardiace, iar acestea, la rândul lor, cresc riscul de probleme în dezvoltarea cognitivă, dar şi de dezvoltare a demenţei.

Citeşte şi:

Fumatul, vinovat de 70% din totalul deceselor cauzate de cancer la bărbaţi

Nicotina stimulează evoluţia cancerului mamar

Căsătoria cu un fumător dăunează grav sănătăţii

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici