- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (26.11.2009, 19:39)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Galaxia Calea Lactee îşi dezvăluie secretele
Trecutul galaxiei noastre, Calea Lactee, şi-a dezvăluit unul dintre secrete, graţie observaţiilor făcute asupra bulbului său central, o regiune care până recent a fost prea puţin accesibilă astronomilor din cauza norilor de gaze şi praf care o mascau.
Urmărește
495 afișări
Galaxia Calea Lactee îşi dezvăluie secretele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Istoria Căii Lactee este gravată în cele mai vechi fragmente ale ei, roiurile globulare şi alte sisteme de stele care au fost martorii întregii evoluţii a galaxiei noastre", a explicat Francesco Ferraro, de la Universitatea Bologna din Italia, unul dintre autorii acestui studiu.
La fel cum arheologii fac săpături pentru a descoperi urme ale civilizaţiilor dispărute, astronomii au observat, dincolo de straturile groase de praf interstelar, bulbul central al galaxiei noastre, unde au găsit o relicvă a trecutului acesteia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
-
Ciolacu anunţă că o susţine pe Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
-
MAI, despre documentele declasificate din şedinţa CSAT: A fost un tipar similar la nivelul Ucrainei înainte de a fi agresată de Rusia
-
BREAKING NEWS PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile formează o coaliţie pentru stabilitate şi modernizare. Recomandă românilor ca la prezidenţiale să voteze împotriva extremismulului şi populismului
În urma acestor observaţii, realizate cu ajutorul unui instrument de ultimă generaţie, instalat pe telescopul VLT (Very Large Telescope) de pe Muntele Paranal din Chile, oamenii de ştiinţă au putut să constate că stelele din roiul globular Terzan 5 s-au format în epoci diferite.
Unele dintre stele s-au format în urmă cu 12 miliarde de ani, o altă generaţie de stele formându-se şase miliarde de ani mai târziu.
Până recent, savanţii presupuneau că fiecare dintre cele 150 de roiuri globulare - grupări dense de stele în centrul Căii Lactee - conţinea stele de vârste apropiate.
Istoria, mai complexă decât se credea, a roiului globular Terzan 5 i-a determinat pe experţi să considere că ar putea fi vorba de un rest dintr-o galaxie pitică ce a fuzionat cu Calea Lactee atunci când aceasta se afla la începutul procesului ei de formare.
"Terzan 5 ar putea fi primul exemplu de structură care a contribuit la formarea bulbului galactic", a concluzionat Francesco Ferraro, al cărui studiu a fost publicat în revista Nature.
Un alt studiu, coordonat de Jae-Woo Lee, de la Universitatea Sejong din Seul, publicat tot în revista Nature, vine în sprijinul acestei teorii.
Mai multe roiuri globulare, care conţin generaţii diferite de stele, ar fi relicvele unor galaxii pitice care au fuzionat pentru a forma Calea Lactee.
Un astfel de trecut nu era bănuit decât pentru Omega Centauri, cel mai mare roi globular, considerat de specialişti ca fiind o excepţie.
Citește pe alephnews.ro: Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Elena Lasconi, declarație năucitoare despre Călin Georgescu: 'Mă întreb dacă e om, pare un…'
CANCAN.RO
Amendă de 7.500 lei pentru românii care fac acest lucru. Mulți români comit această greșeală în decembrie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe