Gătitul la aragaz este mai nociv pentru sănătate decât locuitul într-un oraş poluat - studiu

  • Gătitul cu gaz este mai rău pentru sănătate decât să locuieşti într-un oraş poluat, potrivit unei noi cercetări.
  • Dioxidul de azot irită plămânii şi poate pătrunde în sânge, crescând riscul de boli de inimă, cancer şi Alzheimer'.
Urmărește
10766 afișări
Imaginea articolului Gătitul la aragaz este mai nociv pentru sănătate decât locuitul într-un oraş poluat - studiu

Gătitul la aragaz este mai nociv pentru sănătate decât locuitul într-un oraş poluat - studiu

Aragazele produc dioxid de azot şi particule, toxine periculoase care se regăsesc în fumul din trafic, spun oamenii de ştiinţă. Acestea irită plămânii şi pot ajunge în fluxul sanguin, crescând riscul de boli de inimă, cancer şi Alzheimer.

Copiii şi persoanele în vârstă sunt cele mai vulnerabile, iar un studiu a arătat că sobele cu gaz provoacă în aerul din interior creşteri de multe ori mai mari decât cele de pe o stradă aglomerată din oraş.
 
Copiii au mers la şcoală purtând ghiozdane echipate cu monitoare de poluare a aerului, relatează New Scientist.
 
Profesorul Frank Kelly, de la Imperial College London, a declarat: „Mulţi dintre copii au fost de fapt expuşi la mai multă poluare acasă, seara, când unul dintre părinţi gătea, decât cea pe care o vedeau de fapt în drum spre şcoală”.
 
Un alt studiu a sugerat că unul din opt cazuri de astm infantil în SUA este cauzat de folosirea maşinilor de gătit cu gaz, potrivit Independent.
 
Profesorul Kelly, care nu a fost implicat în această lucrare, spune că acestea sunt o "sursă majoră de poluare a aerului din interior".
 
Acestea pot exacerba sau chiar provoca astm şi alte afecţiuni de sănătate.
 
Profesorul Kelly a declarat: „Dacă în gospodărie există un copil astmatic, acesta va avea mai multe simptome decât dacă nu ar avea un aragaz cu gaz".
 
Concentrarea asupra poluării aerului din interior abia acum începe să ajungă la nivelul celei din exterior, din cauza dificultăţilor legate de micşorarea echipamentelor de măsurare.
 
Sobele cu gaz provoacă vârfuri în aerul din interior de multe ori mai mari decât nivelurile de pe o stradă aglomerată din oraş.
 
Un alt studiu a constatat că locuitorii din sudul Californiei care folosesc aragazuri cu gaz sunt expuşi în mod curent la niveluri de dioxid de azot şi formaldehidă care depăşesc pragurile de siguranţă pentru poluarea exterioară stabilite de autorităţile americane.
 
Problema este mai gravă în casele mai mici, fără o ventilaţie adecvată.
 
Profesorul Steffen Loft, de la Universitatea din Copenhaga, a declarat: „S-ar putea spune că riscul asociat cu o sobă cu gaz este probabil mai mare decât cel de a trăi într-un oraş poluat”.
 
De asemenea, aragazele cu gaz alimentează încălzirea globală. Un studiu realizat în SUA a constatat că metanul care se scurge din sobe în SUA are un impact asupra climei comparabil cu emisiile de dioxid de carbon de la aproximativ 500.000 de maşini pe benzină.
 
În Uniunea Europeană, gătitul cu gaz ar putea expune peste 100 de milioane de persoane la niveluri de poluare a aerului din interior care ar încălca reglementările UE privind poluarea aerului exterior, a raportat luna aceasta ONG-ul Clasp.
 
Acesta solicită ca toate aragazurile cu gaz să fie prevăzute cu etichete de avertizare privind sănătatea.
 
Până în 2025, în Marea Britanie nu se va mai construi nicio casă nouă cu încălzire pe bază de combustibili fosili, ceea ce va însemna aproape sigur că acestea vor avea sobe electrice cu inducţie.
 
În SUA, Legea privind reducerea inflaţiei, adoptată de preşedintele Joe Biden, va oferi gospodăriilor subvenţii de până la 1.340 de dolari pentru a trece de la sobe pe gaz la sobe cu inducţie.
 
Cercetătorii sunt de acord că, dacă oamenii au posibilitatea, ar trebui să treacă la aragaze electrice.
 
Aceasta este "o modalitate relativ uşoară de a reduce expunerea la particule şi la oxizi de azot", spune profesorul Nicola Carslaw de la Universitatea din York.
 
Între timp, deschiderea unei ferestre şi utilizarea unui ventilator pot face o diferenţă imediată în ceea ce priveşte calitatea aerului din interior, spune ea.
 
Studiile sugerează că hotele de bucătărie eficiente, cu ventilaţie spre exterior, pot reduce nivelul de poluare cu 55%.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici