- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- GENEVA, (05.04.2011, 16:15)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gaura din stratul de ozon a atins un nivel record în această primăvară
Gaura din stratul de ozon a atins un nivel record în această primăvară deasupra Arcticii, din cauza persistenţei în atmosferă a substanţelor nocive şi a unor temperaturi foarte scăzute la nivelul stratosferei, a anunţat, marţi, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).
Urmărește
298 afișări
Gaura din stratul de ozon a atins un nivel record în această primăvară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Observaţiile efectuate de la sol şi cu ajutorul baloanelor meteorologice lansate deasupra Arcticii, dar şi cele prin satelit au evidenţiat faptul că stratul de ozon a suferit o scădere cu 40% în această regiune în intervalul cuprins între începutul iernii şi sfârşitul lunii martie", se afirmă în comunicatul emis de OMM.
"Precedentul record în ceea ce priveşte distrugerea stratului de ozon a constat într-o pierdere de aproximativ 30% pe durata unei ierni", au precizat experţii OMM, o organizaţie internaţională cu sediul la Geneva.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Mai multe locuinţe din zona gării Albeşti au fost evacuate / Traficul rutier în zonă a fost oprit
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
-
Suedia se alătură Norvegiei în compensarea României pentru sistemul Patriot donat Ucrainei
Stratul de ozon protejează Pământul de radiaţiile ultraviolete nocive emise de Soare.
Această scădere înregistrată de cercetători la nivelul stratului de ozon se explică, în opinia experţilor OMM, prin "persistenţa în atmosferă a substanţelor nocive pentru acest gaz şi printr-o iarnă foarte rece la nivelul stratosferei, al doilea mare înveliş din atmosfera terestră, situat imediat deasupra troposferei".
În Antarctica, gaura din stratul de ozon este un fenomen anual care se produce iarna şi primăvara, din cauza temperaturilor extrem de joase din stratosferă. În Arctica, condiţiile meteorologice variază foarte mult de la un an la altul, iar temperaturile de aici sunt mai mari decât cele din Antarctica.
Din acest motive, unele dintre iernile arctice se caracterizează printr-o pierdere de ozon aproape de zero, iar iernile din alţi ani, din cauza persistenţei unor temperaturi stratosferice foarte joase după încheierea nopţii polare, pot antrena uneori o distrugere importantă a stratului de ozon.
Substanţele care conduc la diminuarea stratului de ozon, precum clorofluorocarburile (CFC) şi halogenii, folosiţi în special de producătorii de frigidere, propulsoare de aerosoli şi de extinctoare, au fost eliminate progresiv peste tot în lume, conform dispoziţiilor Protocolului de la Montréal din 1987.
Graţie acestui acord internaţional, stratul de ozon din afara regiunilor polare ar trebui să revină la nivelul său de dinainte de anul 1980 în jurul anilor 2030-2040, afirmă experţii OMM.
În schimb, gaura din stratul de ozon care se formează în fiecare primăvară deasupra Antarcticii este un fenomen care va persista până în 2045-2060, iar pentru cea de deasupra Arcticii o revenire la normal se va produce probabil cu 10-20 de ani mai devreme.
Expunerea directă şi îndelungată la razele ultraviolete poate cauza, la om, cancer de piele, cataractă şi o slăbire a sistemului imunitar. Anumite plante şi anumite specii din fauna marină pot avea la rândul lor de suferit de pe urma radiaţiei ultraviolete.
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iubita cu 24 de ani mai tânăra a milionarului Paszkany, apariție incendiară într-o rochie decoltată
PROSPORT.RO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:36
-
astăzi, 18:03