- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- GENEVA, (16.09.2009, 19:55)
Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii mai mică decât în cea din 2008
Gaura formată în stratul de ozon de deasupra Antarcticii pe parcursul ultimului an va atinge 25 de milioane de kilometri pătraţi, fiind cu două milioane de kilometri pătraţi mai mică decât cea înregistrată în 2008, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).
Urmărește
110 afișări
Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii mai mică decât în cea din 2008 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Condiţiile meteorologice observate până în prezent indică faptul că, în 2009, gaura din stratul de ozon va fi mai mică decât cele din 2006 şi 2008 şi apropiată nivelului din 2007" (25 de milioane de kilometri pătraţi), a indicat agenţia citată într-un comunicat.
Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a fost observată pentru prima dată în anii '1980. Se formează în fiecare an, în august, atinge punctul maxim la sfârşitul lui septembrie - începutul lui octombrie şi se închide la mijlocul lunii decembrie.
Anul acesta, gaura a început să se formeze mai devreme, a indicat Geir Braathen, de la OMM. Pe 16 septembrie, ea se întindea pe 24 de milioane de kilometri pătraţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Potrivit cercetătorilor, distrugerile provocate de om sunt atât de mari încât stratul de ozon va ajunge la un nivel normal abia în 2075. Ozonul protejează Pământul de razele ultraviolete, care pot provoca arsuri, leziuni oculare şi cancere ale pielii.
Stratul de ozon este afectat din cauza producţiei şi utilizării de substanţe chimice, în special cele pe bază de clor şi clorofluorocarbonaţi (CFC, gaz de aerosoli şi refrigeranţi).
În cursul ultimului deceniu, stratul de ozon s-a diminuat în medie cu 0,3% pe an.
Pentru a-l proteja, au fost impuse restricţii de utilizare a substanţelor CFC în urma Tratatului de la Montreal, pe 16 septembrie 1987. În ciuda acestor restricţii, cantitatea de substanţe poluante stocate în atmosferă este extrem de mare, astfel încât găuri precum cele de deasupra Antarcticii vor continua să apară, spun specialiştii.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe